Mostecké zastupitelstvo schválilo 30. září většinou hlasů novelu městské vyhlášky, která ruší koeficient 1,5 pro zdanitelné stavby a jednotky, jejichž převažující část slouží k podnikání. Tyto objekty byly z vyhlášky vyjmuty. Podnikatel, který dosud platil například 15 tisíc korun za rok, zaplatí příště jen 10 tisíc korun. Zvýhodnění, které platí od 1. ledna 2016, prosadila nová vládnoucí koalice Severočeši Most-ČSSD-ODS. Změnu, která se přímo týká 950 vlastníků nemovitostí, označili radní za podporu podnikání ve městě. Vyšší daňová zátěž platila od června 2014, kdy vládla koalice SMM-ODS-ČSSD podporovaná komunisty.

Opozice: Je to Zelenkova vyhláška

Nyní opoziční SMM a ANO tvrdí, že za úlevou stojí radní a vlastník řady nemovitostí Jiří Zelenka (Severočeši Most), který snížením daně ušetří zhruba dva miliony korun, což má být pětina celkové částky vybrané od podnikatelů v Mostě.

Podle opozice souvisí novela vyhlášky se zářijovým rozpadem koalice Severočeši Most-ANO-KSČM. „Když s tímto koaliční partneři nesouhlasili, byla s nimi spolupráce ukončena," uvedl Klub zastupitelů za Sdružení Mostečané Mostu (SMM). Vzniku nové koalice předcházel pokus zástupců SMM, ANO a KSČM koupit si jednoho Severočecha a svrhnout vládu Jiřího Zelenky a jeho lidí. Ti pikle nahráli a sami z nich byli osočeni. Podivné praktiky vyšetřuje policie.

„Bylo to nátlakové. Pan Zelenka prosazoval novelu vyhlášky už od března," řekla zastupitelka a bývalá radní Berenika Peštová (ANO). Kritizuje také, že koalice podpořila jen jednu zájmovou skupinu obyvatel. Podle ní město přijde o důležité příjmy.

Koalice to tak nevidí a tlumí i souvislost se Zelenkou. „Určitě bych to nepersonifikoval. Novelu bereme jako podporu malého a středního podnikání, což máme v našem koaličním programovém prohlášení. Jiří Zelenka je sice podnikatel, ale novela se dotkne skoro tisíce podnikatelů v našem městě," uvedl náměstek primátora Marek Hrvol (Severočeši Most).

„Zbytečně se to vztahuje na jednu osobu," řekl radní Tomáš Kubal z ODS. Ta podle něj jasně podpořila podnikání.

Podle Hrvola se pro město nejedná o významný výpadek příjmů a Most si to může dovolit, protože hospodaření je v dobré kondici.

Peštová uvedla, že ANO bylo od počátku proti změně vyhlášky. Ta z roku 2014 podle opoziční političky odpovídala tomu, co jí ještě jako radní sdělilo ministerstvo financí, že město se chová jako řádný hospodář a využívá všech zákonných možností jak zvyšovat příjmy do rozpočtu. Peštová argumentovala i tím, že řada měst v okolí Mostu zdaňuje podnikatele koeficientem 1,5 už od roku 2011.

Byl to nesmysl, řekl Zelenka

Zelenka čelí nařčení tvrzením, že se situace v Mostě pouze vrátila před rok 2014, kdy město podnikatele 1,5 násobkem daně nezatěžovalo. „Jsem přesvědčen, že daně by se tu zvyšovat neměly," uvedl Zelenka. Koeficient 1,5 ve městě, které potřebuje rozvíjet podnikání, označil Zelenka za nesmysl. „Nechceme tu problémy, chceme, aby tu lidi mohli normálně žít," dodal. Vyšší daňovou zátěž by vlastníci nemovitostí podle Zelenky přenášeli na své nájemce, tedy i drobné živnostníky, kterým by vzrostly náklady na podnikatelskou činnost. „Já to dělat nechci," řekl Zelenka.

Nová koalice se chopila moci 30. září, v den, kdy byl poslední termín pro schválení vyhlášky rušící vyšší daň. Pokud by nová vláda nevznikla, vyhláška by od ledna nemohla platit. Podle opozice bylo vše předem připravené a vykalkulované.  

Novela vyhlášky se podle něj netýká jen jeho, ale všech lidí, kteří v Mostě podnikají. „Není to jen těch 950 podnikatelů, ale jsou to další lidi, kteří jsou na jejich nemovitosti navázáni," dodal.

Ohradil se také vůči tvrzení opozice, že tlačil na to, aby změna vyhlášky prošla. „Řekl jsem, že to na radě schválit nemusíme a že to necháme na zastupitelstvu," uvedl.

Zastupitel a podnikatel Adolf Sigmund (klub KSČM), který novelu nepodpořil, uvedl, že on a podnikatelé z jeho okolí nepovažovali 1,5 násobek u daně z nemovitosti za problém. „Nikdo nežehral na to, že se od 2014 zvedly nájmy," uvedl Sigmund. Prohlásil, že sám platil na dani jen o pár tisíc víc. „Není to nic, co by mě položilo," dodal.

Koeficientů (násobků) pro výpočet daně z nemovitých věcí je v Mostě několik a lze s nimi hýbat nahoru i dolů. Stát, který celou daň vybírá, městu dává jeho koeficientový podíl. Výběr za 1,5násobek může letos činit až 10,3 milionu korun, ale jsou v tom zahrnuty i garáže a budovy k rekreaci. Přesná čísla budou známa až na přelomu prosince a ledna. Rozpočet města s tímto příjmem už od letoška nepočítá.