Republikový průměr nezaměstnanosti činil 5,2 procenta, Nejvíce se takovému údaji s 6,2 procenty přiblížilo Litoměřicko. Právě v tomto zemědělském okrese je dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v Ústeckém kraji.

Nejvyšší nezaměstnanost v regionu i v republice zůstává na Mostecku, kde v září činila 10,6 procenta. Shodný údaj je už také v okrese Karviná. Obavy z propouštění havířů kvůli postupnému útlumu těžby se na Mostecku zatím do čísel nepromítly, protože i v tomto okrese nezaměstnanost klesla, a to o 0,2 procentního bodu. Horníkům těsně před krajskými volbami vláda schválila kompenzace kvůli neprolomení limitů těžby na lomu ČSA.

Bez práce bylo v kraji na konci uplynulého měsíce 46 086 osob, což je o 733 méně než v srpnu. Do zaměstnání se vrátili učitelé, kterých je v regionu nedostatek. Volných pracovních míst meziměsíčně ubylo. Úřady jich nabízely 7895. Na jedno volné místo připadalo třeba v Ústí nad Labem skoro 12 uchazečů, republikový průměr je 2,7 uchazeče na místo.

Vysoká nezaměstnanost byla jedním z důležitých volebních témat. Vítězné ANO chce oslovit další investory. Doposud největším je jihokorejský výrobce pneumatik Nexen, který má zaměstnanost v zóně Triangle až 1500 lidí. Termín zahájení provozu se však zatím odsouvá.