Policisté v Ústeckém kraji opět zaznamenali několik případů, kdy podvodník vylákal značné finanční částky od starších lidí. Minulý týden v krajském městě telefonicky kontaktoval starší paní a pod smyšlenou „legendou" po ní požadoval dvě stě tisíc korun na koupi motorového vozidla.

Seniorka naštěstí muži, který si posléze přišel částku vyzvednout přímo k ní do bytu, žádné peníze nevydala.

V rámci vyšetřování tohoto případu kriminalisté zjistili, že tentýž den kontaktoval možná stejný pachatel se stejnou historkou seniorku z Teplic, po které požadoval podobnou částku. Důvěřivá žena pak muži, který k ní přišel domů, předala 25 tisíc. I tento případ řeší policie.

A takto to může vypadat…

Na stole paní Jarmily zvoní telefon. Nic netušící žena ho zvedá, aniž by věděla, že si vlastně sama na sebe plete bič. „Hlas v telefonu se představil jako můj vnuk. Dokonce věděl, že budu brzo slavit sedmdesátku. A hned, že potřebuje půjčit patnáct tisíc a že si přijde ke mně domů," vzpomíná paní Jarmila z Teplic. S podobným případem se může svěřit paní Milada. „Zazvonil u dveří a že ho posílá můj syn, jestli bych mu nepůjčila pět tisíc korun. A jestli to prý jde hned, že by je vzal rovnou s sebou. A protože jsem brala důchod, tak jsem mu je dala."

Důchodci vůbec neotálejí a dokáží z domácích skrýší vytáhnout až sto tisíc korun. A toho právě využívají zloději podvodníci. Důvěřivosti starých lidí. A nepomůže ani podpis za převzetí peněz. Ten může policii posloužit leda možná jako jedna ze stop.

Podvodníci z řad zlodějů mají v kapse více fintiček, kterými se snaží z důvěřivých seniorů vylákat peníze. Kromě vnuků přicházejí do bytů jako kontroloři, odečítači spotřeby plynu nebo vody. Nebo mohou vystupovat jako oběti fiktivní dopravní nehody s tím, že potřebují rychle půjčit peníze. Hlavní je v takovýchto případech neotvírat nebo v horším případě si je pouštět do bytu a hned to oznámit policii.

Nenechte se ošálit. Rady, jak se bránit:

Policie se obrací především na starší občany, aby v podobných případech nedávali lidem, které osobně neznají žádné peníze a při podezření, že je kontaktoval podvodník, ihned volali policii.

Kriminalisté zároveň žádají případné další svědky, kteří se stali obětí podobného podvodu, nebo se od nich někdo neznámý pokusil podobným způsobem vylákat peníze, aby vše oznámili policii na služebně, nebo na bezplatnou linku 158.

Zde je několik preventivních rad, jak snížit riziko, že se stanete obětí podvodníka:

- Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.

- Nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.

- Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené.

- Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.

- Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte v naprosté většině jde o podvod.

- Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.

- Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty, poskytnutí peněžních půjček, nebo urychlené změně poskytovatele služeb (dodávka elektřiny, plynu, změna telefonního operátora apod.).

- Pozor na různé smyšlené historky.

(zdroj: PČR)