V Mostě se v pondělí 12. října bude hledat řešení problémů s nájemníky, na které si členové družstva Krušnohor opakovaně stěžovali v peticích i dopisech předsedovy vlády i ministrovi pro lidská práva.
Do Mostu a Litvínova přijedou náměstkyně pro řízení Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR Martina Štěpánková, náměstek ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Marek Ondroušek a ředitel Agentury pro sociální začleňování Radek Jiránek. V pondělí se setkají se zástupci bytového družstva Krušnohor.

Krušnohor inicioval v březnu petici, ve které upozorňoval předsedu vlády na situaci v bytech na litvínovském sídlišti Janov. Následovaly dvě podobné petice v Mostě, jednu sepsala sdružení vlastníků bytových jednotek. Nespokojení obyvatelé žádali o podporu a kritizovali chování nájemníků z bytů, které v domech spravovaných družstvem koupili soukromí majitelé. Obyvatelé si stěžovali například na nepořádek, hluk, vandalství a nadměrný počet lidí v bytech. Petenti žádají změny v legislativě, která má být přísnější vůči takzvaným nepřizpůsobivým.

V pondělí má delegace z Prahy diskutovat s Krušnohorem o možných legislativních úpravách, které by mohly pomoci řešit problémy. Tématem diskuze bude i možná podpora vlastníkům bytů v Litvínově i v Mostě. Tu by mohla poskytnout Evropská unie.

"Jako možný vhodný nástroj, který by mohl pomoci ke zlepšení situace, se nabízí například využití domovníků, důsledné dodržování domovních řádů, dlouhodobější sociální práce s lidmi, kteří se nachází ve složité životní situaci, případně třetí stranou mediovaná setkání mezi nájemníky." Sekce pro lidská práva Úřadu vlády ČR