Ayako vytáhne na stůl své kartičky s českými slovy. Snaží se vyslovit „žížala" a „děťátko" a pak „ř". Směje se. Její čeština zní, jak to říct, roztomile japonsky.

Dívka z přímořského města Yokkaichi žije v Mostě již osm měsíců a bude tu ještě pár týdnů. Je zahraniční studentkou místní Střední pedagogické školy, komunikující anglicky. Sbírá tu zkušenosti, poznává náš jazyk, kulturu a užívá si to. „Mám příjemnou třídu i paní učitelku. Přijde mi, že tu jsou všichni milí," svěřuje se. Most podle ní jako město docela ujde. To se dá od ní považovat za poklonu, protože Ayako v Japonsku studuje architekturu.

Krušnohorští sherpové zahájili nové desetiletí v mrazu a dešti
Krušnohorští sherpové nad Litvínovem zahájili nové desetiletí v mrazu a dešti

Jeden ročník absolvuje ve stejné mostecké škole i Phansachon z Thajska. „Překvapilo mě, že máte jeden z nejlepší vzdělávacích systémů v Evropě," říká studentka přírodních věd, která chce být lékařkou. I ona se v Mostě cítí dobře, připadá jí tak akorát, velký jako její vesnice.

Cizinka nedávno všechny překvapila, když na škole vyhrála matematickou soutěž Klokan. Phansachon v Thajsku patří v matematice k nejlepším. V Mostě jí nabídli, ať si zkusí známou českou soutěž, a i když z toho byla trochu nervózní a nejprve zdvořile odmítla, nakonec si příklady přeložené do angličtiny zkusila. A skončila první.

„Překvapilo mě to," prohlásí a sklopí oči, jako by se styděla, že ostatní předběhla. Kromě tohoto úspěchu a dalších zážitků si domů odveze i pěknou vzpomínku na Vánoce. Bramborový salát a kapra označila za nejchutnější jídlo, co tu ochutnala. Ayako má jiné chutě, nejvíc si oblíbila bramborák. A také ji učaroval maturitní ples, kvůli kterému by do Mostu klidně přijela ještě jednou. „V Japonsku žádné loučení se školou v takovém stylu nemáme," upozorňuje.

Obě dívky bydlí v hostitelských rodinách učitelů. Phansachon, jedináček, je nadšená z toho, že má teď českou mladší sestru a bratra, a Aayko, která má v Japonsku dva sourozence, je teď žákyní české osmileté sestry, se kterou trénuje češtinu. Obě zahraniční studentky ale přiznávají, že se jim už stýská po domově. Se svými rodinami komunikují alespoň přes internet a esemeskami. Dlouhého pobytu v Mostě, odkud jezdí na výlety, ale nelitují. „Přináší nám mnoho nového," shodují se.

PROGRAM ASF Pobyt v Mostě jim umožnil program ASF. Studentům nabízí studia v hostitelské zemi, poznání odlišného stylu výuky a získávání nových poznatků a zkušeností i přátel. Každý student má svého garanta, který se o něho aktivně zajímá a pomáhá mu. Tyto zkušenosti mohou mít vliv na lepší uplatnění v životě než dobré známky. Důraz je kladen také na samostatnost. V nabídce je nyní 65 zemí, hrazeno je vše kromě kapesného.

Ayako Higuchi

žije ve městě na pobřeží. Během školního roku bydlí na koleji v Toyota Technological Collegy, kde studuje architekturu. Jednou za dva měsíce jezdí domů. Ve škole má většinou 3 – 4 vyučovací hodiny, každá trvá 90 minut. Každý den má dvouhodinové tréninky v basketbalovém týmu. Českou republiku si pro zahraniční stáž zvolila, protože se doslechla, že Češi jsou velmi milí. Lákaly ji i architektura a historické památky. Našla si kamarády mezi spolužáky a dalšími studenty, kteří se účastnili sportovního kurzu na začátku školního roku. Odpoledne hraje volejbal, badminton a basketball.

Phansachon Buapum

má přezdívku Kwangtung. Pochází ze severní části Thajska, z vesničky Chainat. Má talent na přírodní vědy. V Thajsku začala studovat Naresuan University Demonstration School v Phitsanuloku. Je to daleko od domova, takže bydlí na koleji. V rodině je jich pět: prarodiče, otec, matka a ona. Jako mazlíčka má jednoho psa. Jejími koníčky jsou sledování filmů, čtení knih, zpěv, poslech muziky a občasné vaření, ale to jí moc nejde. Ráda cestuje a sbírá pohlednice. Českou republiku si vybrala z mnoha důvodů. Ten hlavní byl, že ráda zkouší nové věci a poznává nové lidi.

Úklid na Resslu v Mostě.
Skauti uklidili rybníky na mosteckém Resslu. Dobrý skutek, řekli