V Chudeřínském parku to opět vonělo. Už pošesté se tam vařil guláš. Soutěžilo se o to, kdo uvaří nejchutnější známé jídlo, které se tradičně v Česku konzumuje s chlebem, knedlíkem, ale i s těstovinami nebo bramborem. Akci plnou recese si nenechaly ujít asi dvě stovky Litvínovanů.

„S účastí soutěžících i s návštěvou jsme spokojeni,“ řekl Deníku šéf spolku Přátel historie Litvínovska Josef Pošta, který stojí za organizací této velice populární akce. Podle něj si pořadatelé dostatečně spravili reputaci po fiasku s letošní soutěží ve vaření nejchutnější polévky. „To bylo málo soutěžících i lidí,“ dodal Pošta s tím, že se povedl i doprovodný program. Zatancovaly při něm sokolky s námořnických kostýmech, zahráli místní muzikanti a verše zarecitovala Vanda Adamcová z dramatického kroužku ZUŠ Litvínov.

Mostecká slavnost.
OBRAZEM: Mostecká slavnost začala průvodem ke kostelu

Tradičními účastníky soutěže jsou Tiskaři, ale jak podotkl jeden z dvojice týmu Petr Havlík, na bedně nebývají. Letos u jejich stánku mohli lidé nejen ochutnat guláš, ale i si vytisknout vlastní obrázek. „Vaříme klasicky z kližky, ale ambice na medaili nemáme,“ prozradil. Nakonec dopadli tak, jako každý rok - uprostřed startovního pole.

Nejchutnější guláš letos opět uvařili dobrovolní hasiči z Hamru, kteří tak obhájili loňské prvenství.

Volba nejchutnějšího guláše probíhá tak, že lidé, kteří u jednotlivých soutěžících ochutnávají, pak vhazují lístky do sklenic se jmény těch, kdo se ucházejí o prvenství. Sklenice hasičů byla narvaná k prasknutí.

Nejen skupina historického šermu Briganti má problémy s generační výměnou a snaží se najít nové mladší členy.
Mládí je už delší dobu nedostatkovým zbožím

Vrchní koštér týmu hasičů Vladimír Paťava po skončení soutěže nechtěl prozradit, co uspokojilo chuťové buňky lidí tak, že dali právě tomuto družstvu podruhé po sobě nejvíce hlasů. „Ne, ne, ne … Receptura byla tajná, takže ji prozradit nemohu,“ řekl. Vítězové také vznesli dotaz směrem k pořadatelům ohledně toho, že pokud vyhrají potřetí v řadě, zda trofej gulášových šampiónů nezůstane v jejich držení natrvalo.
„Kdepak. Chudeřínský kotlík je vítězi propůjčen vždycky na rok. Na podstavec se dává cedulka se jménem vítěze. Počítáme, že s přibývajícími ročníky budou přibývat také patra, podobně, jako je tomu třeba u hokejového Stanley Cupu,“ uzavřel za pořádající spolek Přátel historie Litvínovska Josef Pošta.

Konečné pořadí 6. ročníku Chudeřínského kotlíku:
1. Hasiči Hamr
2. Senses
3. Chudeřínské bandasky (zakládající družstvo kotlíku)
4. Kefalín
5. Tiskaři
6. Nevolníci
7. Zelení

Jiří Novák (vlevo) a Antonín Šlégr
Politik v nemocnici a ošetřovatel v útulku se stali mosteckými osobnostmi roku