U jezera je větší klid než na hřbitově. Nic se nerealizuje. Dávno schválených projektů na oživení pustiny je přitom spousta. Jenže česká vláda ne a ne uvolnit další peníze z takzvaných 15 ekomiliard.

Jeníčková zvažuje, že připraví pro radní souhrnnou zprávu. A když nové výzvy nepomůžou? „Tak snad podáme žalobu na stát," říká.

U jezera mají být třeba park s maketou starého Mostu MiniMost, rekreační areály, komunikace i nová čtvrť. Stát se zavázal, že uhradí přípravu terénu a postaví páteřní silnici Most Mariánské Radčice. Tu, po které se mělo už minimálně dva roky jezdit. Město investovalo desítky milionů korun do výkupu pozemků.

Je to patová situace. Radnice, která musí šetřit, je v tomto případě zcela závislá na státu, který musí také šetřit. Opět se musí čekat. Trpělivost radním ale došla za bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09), kterého nařkli, že projekt zastavil. Teď se vkládají naděje do ministra Andreje Babiše (ANO). Jeníčková se ale nadšeně netváří. Obává se, že peníze ještě dlouho nebudou. „Pan ministr je v úřadu poměrně krátce a vzhledem k tomu, co se všechno navalilo, tak bych se ani nedivil, že se tím úředníci na ministerstvu nezabývali," hájí Babiše jeho kolega poslanec a primátor Mostu Vlastimil Vozka (SMM, ANO). Zároveň ale důrazně dodává, že radnice udělá vše pro to, aby se obnova vytěžené krajiny z vládních 15 ekomiliard v celém regionu dále rozvíjela. „To není jen otázka Mostu, ale všech měst a obcí, které do svých projektů investovaly velké peníze," upozorňuje Vozka.