Zatím jen dva zájemci se přihlásili do soutěže o nejlepší mostecký štrúdl. První mostecké štrúdlování bude součástí Podzimní farmářské slavnosti, která vypukne 3. října na 1. náměstí v Mostě. Na jarmarku se představí regionální pěstitelé a výrobci potravin. Na programu je i soutěž v dojení krav. „Soutěžící budou dojit mléko na trenažéru, který se používá například na zemědělských školách," sdělila Mosteckému deníku Ludmila Holadová, předsedkyně Okresní agrární komory v Mostě, která je spolupořadatelem farmářské slavnosti. Soutěž v dojení začne v 9.30 hodin a zájemci se budou hlásit na místě.

MOSTECKÁ SLAVNOST U kostela v Mostě bylo nedávno Mostecká slavnost. Za rok lidé snadněji zvládnou i Dočesnou v Žatci, která byla dosud ve stejnou dobu. „Nechceme, aby Mostecká slavnost kolidovala s žateckou Dočesnou," řekl mostecký primátor Jan Paparega.

Kdo chce soutěžit se svým štrúdlem, musí se přihlásit v Turistickém informačním centru v přízemí radnice nejpozději do 30. září (centrum je otevřeno od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 14 hodin). Přihlášku si lze stáhnout i na webu města.

Soutěžící musí upéct minimálně tři kusy sladkých štrúdlů a v den konání akce je přinést do označeného stanu na náměstí. Je také nutné přiložit i seznam surovin, ze kterých byla lahůdka vyrobena. Se slanými štrúdly nelze soutěžit. Komise na slavnosti ohodnotí a ocení tři nejlepší pokrmy.

Podzimní farmářská slavnost začne v 8 hodin a potrvá do 12 hodin. Na lidi na náměstí čekají i koncert kapely Stará sešlost, prezentace a prodej výrobků oceněných v soutěži Potravina kraje Přemysla Oráče, ukázky zemědělské techniky a zvířecí farma.

Podobná farmářská slavnost se konala letos na jaře. Obě akce by měla radnice vyhodnotit a poté zvážit, zda do Mostu vrátit pravidelný farmářský trh, který byl před dvěma lety zrušen kvůli malému zájmu.

Největší akce roku, Mostecká slavnost u kostela, byla 5. září stejně jako Dočesná v Žatci. Radnice oznámila, že v příštím roce bude Mostecká slavnost o týden později, v jiném termínu než žatecká show. Most také kromě farmářských trhů uvažuje o majálesu či o koncertech regionálních kapel.

Po Podzimní farmářské slavnosti bude na 1. náměstí oslava Dne seniorů.