Tělocvik venku teď nepřichází v úvahu, přesto se na školním hřišti u základní školy na litvínovském sídlišti Janov během pondělního poledne ozývají dětské hlasy. Skupina asi patnácti žáků tu staví sněhuláky. Kašlou na výuku? Ne, věnují se charitě.

„Co vím o Africe? Že se tam mají hnusně. Daleko víc hnusně než já tady," říká Lukáš, co chodí do sedmičky. Na hřišti je proto, aby zábavnou formou pomohl svým africkým vrstevníkům.

Sněhové figury tu vznikají v rámci projektu Sněhuláci pro Afriku, do kterého se škola už počtvrté zapojila a jehož cílem je přiblížit děti z Afriky ke vzdělání.
„Sněhuláci jsou symbolika. Jeden sněhulák se rovná jedné padesátikoruně. Peníze se vybírají třeba za třídu. Třída dá padesát korun a na znamení toho postaví sněhuláka," vysvětluje smysl akce preventistka ze školy Markéta Říhovská.

Z peněz se poté hradí převoz kol do Afriky, kde je dostanou tamní děti. „Ty se tak mohou dostat do školy. Bez kola je totiž pro ně vzdělání mnohdy nedosažitelné kvůli vzdálenostem," říká Michaela Böhmová, organizátorka celé akce. Do projektu se zapojují stovky škol z celé České republiky. Například v roce 2014 se na převoz vybralo 300 tisíc.

A kde se berou kola? Průběžně je lidé ze všech koutů Česka darují organizaci Kola pro Afriku. Věnují bicykly, které už nechtějí.

V Janově letos stavěli sněhuláky venku poprvé. V předchozích letech bylo počasí proti. Počítají se proto i sněhuláci vyrobení uvnitř. „Dělali jsme sněhuláky i jinak, třeba z papíru. Pokračujeme v tom i letos. Nesoustředíme se jen na stavění venku," doplnila Říhovská. Ve třídách tak jsou k vidění sněhuláci třeba z papírových kapesníků. I ty jsou symbolem vybraných padesátikorun. „Každý rok posíláme kolem tisícovky," uzavírá Markéta Říhovská.