Domov sociálních služeb v Meziboří vybavuje pokoj vzpomínek. Bude sloužit uživatelům domova pro reminiscenční terapii, která pomocí pozitivních emocí při "návratu" do minulosti pomáhá seniorům překonat těžkosti věku a nemoci.

„Reminiscenční terapie je cílená a záměrná práce se vzpomínkami. Jednou z cest vyvolání vzpomínek je smyslová stimulace, například dotek, vůně nebo návštěva různých míst, které vyvolají příjemné vzpomínky na minulost. A v neposlední řadě jsou to i sbírky reminiscenčních pomůcek jednotlivých uživatelů," vysvětluje sociální pracovnice Martina Nebesářová.

Podle ní si senioři pohledem na dobový nábytek vzpomenou na domácnost svých rodičů a prarodičů, fotografie a hudební nahrávky připomenou mládí trávené na tanečních zábavách, šicí stroj a kuchyňské nádobí osvěží vzpomínky na první roky manželství, hračky a první dětské botičky přivolají obrázky jejich dětství a školu.

Reminiscenční terapie probíhá i v pokojích, které jsou vybaveny i vlastními věcmi či nábytkem klienta. "Práce se vzpomínkami má přímý vliv na kvalitu života seniorů, protože znalost osobního příběhu je dobrým východiskem pro hledání osobního cíle uživatele v rámci individuálního plánování služby. Samotný pohled na známou věc vyvolá v mozku reakci a toho chceme dosáhnout," dodává sociální pracovnice.