Na zalesněném kopci Ressl, který je oblíbeným místem pro odpočinek, houbaření a sport, se začnou objevovat závory se zámkem. Kovové překážky mají zabránit nekontrolovatelnému vjezdu motorových vozidel do lesů, kde poškozují cesty a ruší zvěř. Správa městských lesů Most nechá na jaře umístit první závory na čtyřech místech a v následujících letech plánuje další.

Tři závory budou v okolí horního jezírka poblíž usedlosti Na Resslu a čtvrtá na úpatí kopce u rybníčku, kde okraj zahrádkářské kolonie protíná cesta s naučnou stezkou.

„Závorami nechceme omezit chodce, cyklisty ani rodiny s kočárky," řekl Mosteckému deníku Miroslav Adam, ředitel správy městských lesů. U závor bude volný prostor pro průchod pěších a pro průjezd jízdních kol a kočárků.

Jezírko na Resslu během úklidu loni v květnu.

Jezírko na Resslu. Foto: Deník

Podle známého mosteckého cyklisty Jaroslava Hrubého mohou mít někteří jezdci na kolech se závorami problém. Pokud pojedou rychle a nové překážky si včas nevšimnou, mohou do ní narazit. Takový případ se už stal. „Když na to není někdo zvyklý, ze začátku to může být pro něj nebezpečné. My, cyklisté, ale obvykle dovedeme závoru objet jako kdekoliv jinde. Když bude u závor místo pro průjezd, až tolik nám vadit nebudou," řekl Hrubý Mosteckému deníku.

Podle lesní správy je situace už neudržitelná a závory jsou nutné. Auta jezdí po Resslu za sucha i za deště a lesníci musí výtluky na cestách spravovat, což zvyšuje náklady. U lesních cest se navíc objevuje odpad.

Klíče od zamykatelných závor bude mít jen omezený počet organizací. Kromě lesní správy to bude například myslivecké sdružení, energetická společnost kvůli horkovodu a vodohospodářská firmy kvůli vodojemu.