„Jednoznačně dokládáme, že tomu tak není,“ řekl na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci po mimořádné schůzi městské rady Jan Syrový, radní ze Sdružení Mostečané Mostu (SMM) a jeho volební lídr.

Podle radních městská rada schválila pouze prodloužení několika smluv v celkové hodnotě 8,2 milionu korun. Týkají se natáčení reportáží pro město firmou Media Live v roce 2015 (702 tisíc Kč), tisku radničních Mosteckých listů v roce 2015 firmou Raprint (745 tisíc Kč) a provozu velké obrazovky na radnici, kterou bude mít i v příštím roce na starosti firma Ponte records (480 tisíc Kč). Radní dále schválili prodloužení pěti smluv o sedm let s technickými službami na veřejné osvětlení v celkové výši 5,9 milionu korun.

Severočeši Most připravují vládnoucí koalici s hnutím ANO a KSČM. Poražené Sdružení Mostečané Mostu odchod do opozice neoznámilo, odkazuje na ustavující zasedání mosteckého zastupitelstva, kde se rozhodne. Kdy to bude, ale zatím nikdo neví. Sdružení Mostečané Mostu podalo 24. října u krajského soudu návrh na vydání rozhodnutí o neplatnosti komunálních voleb v Mostě kvůli kontroverzní kampani Severočechů Most s billboardy s Hanou Jeníčkovou. Soud musí rozhodnout do dvaceti dnů ode dne doručení návrhu, nejpozději do půlky listopadu. 

„Žádné smlouvy za pět set milionů jsme neuzavírali,“ uvedla zástupkyně primátora Hana Jeníčková (SMM). Podle ní bylo velmi důležité svolat mimořádně městskou radu a reagovat na Zelenkův výrok. „Považujeme to za docela velký útok a je potřeba se proti němu bránit,“ dodala.  

„Jeho prohlášení chápu jako plácnutí do vody, aby dokázal co nejvíc očernit Radu města Mostu,“ řekl náměstek primátora Luboš Pitín (SMM). „Stačilo se podívat na veřejný rozpočet města Mostu. Půl miliardy korun je šedesát procent rozpočtu města.“  

K podání trestního oznámení pověřila rada Jeníčkovou.

„Mohou si dělat, co chtějí,“ reagoval Jiří Zelenka. Výši uvedené sumy nekomentoval. Trvá na tom, že na radnici není vše v pořádku, že tam vládne klientelismus, že některé smlouvy byly uzavřeny bez výběrového řízení a zpochybnil kontrakt na veřejné osvětlení.

Podle něj by měla radnice všechny smlouvy zveřejnit na internetu, aby lidé měli jasno. „Vztekají se na mě kvůli billboardům s Jeníčkovou, ale já je nevymyslel,“ komentoval Zelenka současné kroky radních ze SMM.

Podle Zelenky je nyní mnohem důležitější korupční aféra Joseph, která loni zasáhla mosteckou radnici a ovlivnila dnešní politickou situaci ve městě. Zmínil dnešní zprávu na serveru idnes.cz, že detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podali návrh na obžalobu bývalého poslance ČSSD Vlastimila Aubrechta, kterého viní z přijetí několikamilionového úplatku při rozšíření průmyslové zóny Joseph na Mostecku.

Výrok, který způsobil takový rozruch, najdete zde.

Radnice o veřejném osvětlení (Zdroj: tisková zpráva městské rady/30. října)

Veřejné osvětlení umístěné ve městě Most není pouze ve vlastnictví majetku města Mostu, ale i ve vlastnictví Technických služeb města Mostu (TSmM), a.s., a z tohoto důvodu má město Most uzavřeny dva druhy smluv o správě veřejného osvětlení. Jedná se o jednu smlouvu uzavřenou na zajištění svícení veřejného osvětlení v majetku TSmM (s platností od roku 2002 do roku 2021) a o 20 smluv uzavřených na zajištění svícení veřejného osvětlení v majetku města Most (nově vybudované, koupené veřejné osvětlení). Veškeré smlouvy jsou uzavřeny pouze s TSmM. V roce 2002 byla mezi TSmM a firmou Siemens uzavřena smlouva na správu veřejného osvětlení s platností do konce roku 2021, která byla odsouhlasena v orgánech města. Smlouvy na nově vybudované veřejné osvětlení jsou „zasmluvněny“ s přihlédnutím dotačních podmínek, tj. ve většině případů na 5 let. V letošním roce končí platnost 5 smluv a bylo nutné tyto smlouvy prodloužit do roku 2021. Jedná se o „zasmluvnění“ 5 smluv na 7 let v celkové výši cca 5,9 milionu Kč vč. DPH s TSmM.