Návrh na předběžné opatření podal náměstek mosteckého primátora Luboše Pitína. Severočeši.cz se rozštěpili na dva tábory na začátku roku. Část z nich, kteří jsou zároveň členy sdružení Mostečané Mostu, napadla valnou hromadu hnutí, která zvolila novým předsedou poslance Bronislava Schwarze.

"Legitimitu valné hromady odmítám, neboť mám za to, že její svolání a průběh jsou v rozporu se zákonem a stanovami. V témže rozporu jsou také veškerá usnesení přijatá na této valné hromadě," uvedl Pitín. Spory pak vedly i k odvolání bývalého mosteckého primátora Vlastimila Vozky.

Předběžné opatření platí až do doby, než o sporech rozhodne správní soud. "Předmětné řízení není dosud skončeno. Avšak ze všeho, co soud dosud uvedl, vyplývá, že procesy v politickém hnutí Severočeši.cz jsou nedemokratické. A nejde o nějaká nedbalostní pochybení, ale o jednání vědomé, cílené," napsal podle mluvčího jedné z nesvářených stran Petra Prokeše mostecký soud v odůvodnění.

Poslanec Bronislav Schwarz řekl, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. "Usnesení soudu jsem ještě nečetl, nebylo nám ještě doručeno. Ale stejně jako v prvním případě se odvoláme," řekl  Schwarz. Odmítl, že by v hnutí panovaly nedemokratické principy. "Velmi se těším na správní soud. Předložím veškeré účetnictví a dokumentaci, která jasně prokáže, proč někteří do Severočechů šli," dodal.

Severočeši kandidátky podají. Jestli ale například upraví název, Schwarz neřekl. "Druhá strana se nás bojí, proto podává žádosti o předběžné opatření. Severočeši v komunálních volbách kandidovat budou," tvrdí.

Spory uvnitř hnutí, které vzniklo ze sdružení Mostečané Mostu, naplno propukly na jaře. Přívrženci navrhovatele na předběžné opatření Luboše Pitína budou v Mostě kandidovat pod hlavičkou původního sdružení Mostečané Mostu. Ke Schwarzovým Severočechům se přiklonili senátoři Alena Dernerová a Jaroslav Doubrava a krajští zastupitelé včetně zakladatele hnutí Jiřího Zelenky.