Mostecká buňka má podle různých zdrojů mezi 300 až 350 členy, což z ní dělá druhou největší buňku s podezřením na nábor černých duší. Přeregistrací si z téhož důvodu prošly v posledních dvou letech organizace v Litoměřicích, Teplicích a Libčevsi. Při přeregistraci se musí všichni členové místní buňky dostavit na určené místo a osobně požádat o obnovení členství.

ČSSD je v Mostě spojována především s bývalým náměstkem hejtmanky Pavlem Koudou, který je od začátku září ve vazbě kvůli podezření z machinací s evropskými dotacemi. Rozhodnutí o přeregistraci mostecké buňky přišlo zhruba týden poté, podle Fišery to ale nemá vzájemnou spojitost. "Most se řeší už více než rok. Je to standardní proces, který proběhl ve více organizacích v kraji," řekl ČTK Fišera. O přeregistraci rozhoduje celostátní grémium strany.

V podobné situaci v sousedních Teplicích přišla strana o 57 z 260 tamějších členů, v Litoměřicích dokonce o 175 z 491. Fišera připouští, že v Mostě ČSSD asi ztratí další. "Podobná operace je vždycky je to složitá, všichni najednou nepřijdou ani když se odevzdává daňové přiznání. I kdyby nepřišlo 100 lidí, neznamená to, že se nabíraly černé duše," dodal Fišera.

Nábor černých duší do politických stran je kontroverzní téma. V zákulisí se hovoří o podobných praktikách i u dalších vlivných stran, nejvíc je ale spojováno s ČSSD. Pro tento jev se vžil slangový výraz "velrybaření". Část lidí s ním spojených z ČSSD odešla zhruba v době, kdy v ní končil i expředseda Jiří Paroubek.