Ve speciálním domku na muřích nohách drží v ruce malé hrábě a vidí to, co tisíce lidí kupují, co pijí, co jedí, čím se myjí, čím perou. Mladá matka, sedmadvacetiletá Šárka, sleduje pohyblivý pás a vytahuje z něj, co se dá lépe prodat, v továrnách dále recyklovat a znovu použít. Vybírá prázdné krabice od mléka, lahve od šampónu, nádoby od aviváže a tekutých pracích prášků a dává je do kontejnerů. Různé obalové fólie a hlavně použité pet lahve, ručně vytříděné podle barev, končí ve větších boxech. Když se naplní, stačí zatáhnout za páku a cenná surovina padá pod podlahu ven, do klecí, a míří k lisu. Velké kostky se pak jako dětská stavebnice skládají do věží a čekají na expedici. „Jsem ráda, že mám práci," říká Šárka, která bývala nezaměstnaná. Další dělníci u pásu jí dávají za pravdu.

Skládka na ústupu

V šedesátihektarovém areálu firmy Celio, kde končí většina smetí z Mostecka, zahájila zkušební provoz třídírna odpadu. Vzniklo dvanáct pracovních míst, polovina je již obsazena. Ročně projde novou linkou až osm tisíc tun objemného komunálního odpadu, například starý nábytek, a obsah barevných pouličních kontejnerů na papír a plasty. Na lince se přebírá i proto, že lidé házejí do popelnic na tříděný odpad i běžné smetí. Vyčištěný slisovaný produkt má na trhu vyšší hodnotu. Končí v továrnách, třeba v papírnách a u zpracovatelů plastů z pet lahví se dělá i oblečení.

Ze zbytků z třídírny vyrábí Celio na jiném zařízení alternativní průmyslové palivo, které šetří uhlí. „Chceme, aby co nejméně odpadů skončilo na skládce," tvrdí vedoucí provozu třídírny Petr Stehlík. V areálu se již přes padesát procent přijatého odpadu zpracovává a toto číslo má růst. „Zvyšujeme podíl odpadů, které jsou využívány, materiálově nebo energeticky," konstatuje Jindřich Kauca, obchodně provozní ředitel.

Kontejnery.

Obsah těchto kontejnerů v Mostě, které vyvážejí městské technické služby, končí na nové třídírně odpadů. Celio za tento využitelný odpad platí. Městu tak klesají náklady. Přesto svoz a likvidace odpadků stojí radnici ročně téměř 47 milionů Kč (očekávaný výdaj v rozpočtu 2015).

Třídírna odpadu.

Třídírna stála 37,7 milionu korunč, z toho Evropská unie dala 19,2 milionu, Státní fond životního prostředí 3,4 milionu a Celio 15,1 milionu. Firma uvádí, že rozšířením služeb teď nabízí na jednom místě nejkomplexnější zajištění odpadů v ČR: „Uvědomujeme si, že v dlouhodobém časovém horizontu bude skládkování jen nejkrajnějším způsobem odstranění odpadů." V porovnání s jinými městy je na tom Most ve třídění dobře.

Foto: Deník/Martin Vokurka