Už je to 73 let, co se zem na Mostecku poprvé otřásala pod výbuchy leteckých pum. V pátek 12. května 1944 začala zuřit Bitva o palivo, jak byla nejen historiky nazvána spojenecká letecká ofenzíva proti německé válečné mašinérii. Na Mostecku byla cílem spojeneckých letců chemička v Záluží, vyrábějící od konce roku 1942 pohonné hmoty, zejména pro armádu.

„Nálet provedli Američané, trval sice jen dvacet minut, ale způsobil nejen velké škody na zařízení, ale také značné ztráty na životech," říká Karel Otto Novák ze Severočeského leteckého archivu Most, spolku, který se zabývá regionální válečnou historií.

Bylo napočítáno 590 mrtvých, i když po válce se uvádělo daleko vyšší číslo, v některých případech až dva tisíce, což není pravda.

Nálet provedlo 140 letadel 8. letecké armády USA ze základen ve Velké Británii.

Chemička, která se tehdy jmenovala Sudetenländische Treibstoff Werke, zkráceně STW, a patřila po koncern Herrmann Göring Werke, byla poškozena asi z 50 procent. V okolí zůstalo v důsledku náletu bez přístřeší asi 1 500 osob.

Poté následovala série celkem 16 dalších leteckých útoků, čímž se chemický závod v Záluží stal nejnapadanějším cílem na území bývalého Československa.