Významným posunem je po letech sestup Mostu jako okresu s nejvyšší nezaměstnaností v zemi na druhou příčku. V listopadu se před něj dostala Karviná, kde míra nezaměstnanosti činila 10,3 procenta, v Mostě byla 10,1 procenta.

Na Mostecku se daří v posledních měsících obsazovat průmyslovou zónu Joseph. Tento týden tam otevřela továrnu společnost na výrobu svíček, která přijala už přes 100 lidí, do tří let jich má zaměstnávat téměř 400 - více ZDE.

Mírný pokles nezaměstnanosti analytik ústeckého krajského úřadu práce Michal Tuček v listopadu ještě očekával. Výsledek je nejlepší od roku 2008, kdy na podzim přišla hospodářská krize. V prosinci už ale zřejmě bude nezaměstnanost stagnovat. V rámci celé ČR činila v listopadu míra nezaměstnanosti 4,9 procenta.

Kolik je lidí na jedno volné místo

Nezaměstnanost klesla ve všech sedmi okresech Ústeckého kraje. Zemědělci už sice ukončili práce na polích, na silnicích se ale dál pohybují stavaři. Opravují se silnice na Litoměřicku, vrcholí práce na otevření úseku dálnice D8 přes České středohoří.

Velký rozdíl mezi průměrem za republiku a jednotlivými okresy Ústeckého kraje je v počtu volných pracovních míst na jednoho uchazeče. Za ČR připadají na jedno místo zhruba tři uchazeči, v Ústí nad Labem je jich devět, v Mostě pět a v Litoměřicích čtyři. Okres Ústí nad Labem zaujímá v rámci ČR čtvrtou příčku, nezaměstnanost v listopadu na Ústecku byla 8,5 procenta.

Stále platí, že okresem s nejnižší nezaměstnaností v kraji je Litoměřicko, kde v uplynulém měsíci její míra činila 5,9 procenta. Teplicko mělo míru nezaměstnanosti 6,3 procenta.