Patnáctiletá Claudie nemá ráno honičku kvůli jídlu. Rodina nechává všechnu starost na kuchařkách. Ty to umí nejlíp a pochoutka je vždy při ruce.

„Pořád jsem svačiny doma zapomínala, teď je mám přímo ve škole," svěřuje se Claudie v jídelně 4. ZŠ Most. Je jedinou školou v regionu, která již třetím rokem zajišťuje dětem kromě oběda i dopolední jídlo. Stojí 16 korun a přes čipový systém se objednává i z domova na internetu.

Děti jí svačinu ve školní jídelně během přestávky, kterou škola prodloužila z 20 na 25 minut. To aby se nespěchalo. Školní svačiny, které stát nedotuje, využívá zhruba třetina žáků.

Svačina v jídelně 4. ZŠ Most.Zdroj: DENÍK

„Nebylo nám jedno, že děti svačily kupované brambůrky, coly a sladkosti. Proto jsme nabídli zdravé svačinky, které podléhají normám," říká ředitelka školy Alena Lorenzová. Rodiče to přivítali - škola je osvobodila od ranních krizí, kdy nebylo dětem co dát.

Svačina je důležitá

„Je to dobrý projekt," říká Radka Koubová, která učí na mostecké střední zdravotnické škole předmět Výživa člověka. Upozorňuje, že svačina je důležitá. Jíst se má totiž pravidelně, pětkrát až šestkrát denně. Když si dítě zvykne nesnídat a nesvačit, vytváří si špatný návyk, kterého se pak v dospělosti obtížně zbavuje.

Ve 4. ZŠ mají jen automat na dotované mléčné výrobky. Ostatní automaty zrušili. Zdravou a vyváženou svačinu z jídelny si děti mohou vzít do třídy a sníst ji tam, nebo si ji nechat na později.

Jídelna druhé jídlo zvládá v rámci tzv. doplňkové činnosti, za kterou jsou kuchařky ohodnoceny navíc. V přípravě a výdeji svačin se střídají. Dohled na děti v jídelně zajišťuje ostatní personál.

Rodiče a žáci si sami navolí na boxu v jídelně či na počítači svačiny a kolik jich budou chtít. Mohou si je objednat na celý týden či jen na jednotlivé dny podle chuti a obliby. Odhlašování je stejné jako u obědů. Nevyzvednuté svačiny se vydají na přídavek.

Nejoblíbenější jsou úterní sendviče.

Jídelníček - svačiny na 4. ZŠ Most

Pondělí
mléčný den (jogurty bílé, jogurty ochucené, bez umělých barviv a dalších um. přísad)
Úterý
sendviče se sýry (sýry plátkové, typu žervé, cottage, zrající, ochucené zeleninou), vařené vejce
Středa
zeleninový den (čerstvá, omytá zelenina v mističkách, zelen. saláty s přídavkem za studena lisovaného oleje,  semínek, oříšků)
Čtvrtek
různé druhy celozrnného pečiva, pečiva se semínky s pomazánkou
Pátek
ovocný den (čerstvé omyté ovoce, nakrájené v mističkách, popř. salát bez doslazování)