Radnice zrušila část zeleně u zvelebované zóny Stovka a vybudovala tam ostrůvky s obrubníky ve tvaru půlměsíce. Podle několik let připravovaného a schváleného plánu, který prošel odbornou i veřejnou diskuzí, měly stát na ostrůvcích lavičky. V realizovaném projektu DEMOS, který má s pomocí EU zlepšit deprivovanou mosteckou zónu a narušené občanské soužití, však nastala nečekaná změna, která budí rozpaky. Lavičky u hlavního zrekonstruovaného chodníku na třídě Budovatelů nejsou a nebudou. Nesedne si tom nikdo. Radnice otevřeně přiznává, že projekt dodatečně změnila kvůli Cikánům.

Zákaz laviček na třídě Budovatelů ve Stovce v rámci zjevné anticikánské kampaně se Romů dotkl, starousedlíci ho vítají. S radnicí poukazují na rušivé chování Romů. Zdánlivě banální spor o sezení ukazuje, že občanské soužití se nezlepšuje ani s pomocí EU a přetrvává riziko možných sociálních nepokojů. Paradoxem je, že díky tomu tečou do Mostu desítky milionů korun na opravy ulic a domů.

„Je to rasismus!“ tvrdí Romka sedící na zemi tam, kde měli na lavičkách sedět všichni: bílí, černí, žlutí… „Není to rasismus,“ mírní její názor jiná Romka, ale trpce ironicky dodává: „Jsme přece indiáni. Sedneme si do kruhu a budeme meditovat.“ Jeden z domovníků Mosteckému deníku řekl, že na radnici šla stížnost od části místních obyvatel, kteří lavičky nechtěli kvůli Romům.

„Do noci by tu vysedávali a rušili nás,“ řekl domovník a ukázal na odpad a vyhozený nábytek v průjezdu do dvora.

„Podle projektu tam lavičky měly být a vypadalo to podle projektu moc pěkně,“ sdělila náměstkyně primátora Hana Jeníčková (SMM). Potvrdila, že radnice vyhověla přání řady obyvatel a do prací zasáhla. „Přišli s tím, ať tam lavičky proboha nedáváme, protože na lavičkách vysedávají Cikáni a řvou tam."

Podle Jeníčkové nebylo jednoduché na českých úřadech prosadit vyloučení laviček z projektu, protože je vázán na dotace z EU. „Museli jsme to zdůvodňovat, ale odsouhlasili nám to,“ řekla Jeníčková.

Redakce konzultovala změnu v projektu s několika odborníky na sociální oblast. Divili se. „Je to nešťastné. Možná to souvisí s volbami,“ uvedl zdroj, který se s mnoha odborníky podílel na tvorbě projektu DEMOS.

Vedení radnice před říjnovými volbami zesílilo rétoriku a staví se do role bojovníka s takzvanými nepřizpůsobivými.

O plánu DEMOS se dočtete například zde.

Ve schváleném projektu lavičky byly.

Ve schváleném projektu na zvelebení Stovky lavičky u domů na třídě Budovatelů byly.

Jediná nová lavička stojí dál od obytné zóny.

Jediná nová lavička stojí dál od obytné zóny.