Hvězdárna na hradě Hněvín se v pátek 6. října připojí k celoevropské Noci vědců 2017. Od 13 do 21 hodin nabídne program s pozorováním oblohy. "Vstupné je zdarma," sdělil astronom Zdeněk Tarant.

V kopuli proběhne pozorování Slunce od 13 do 17 hodin. Pozorování večerní oblohy se plánuje mezi 19. a 21. hodinou. Při špatném počasí bude připravena prohlídka hvězdárny, seznámení s její historií a debata. Před hvězdárnou nebo v mezipatře, podle počasí, bude ukázka přenosné pozorovací techniky.

Pytel s pískem proti vodě. Slepá ulice U Špejcharu ve Vtelně je řadu let ve špatném stavu. Obyvatelé si stěžují, že chybí odvodnění a lampy a že cesta je rozbitá. Nepřejí si, aby ulice byla průjezdná, protože se obávají nárůstu dopravy.
Mostečané bojují s potopou už dlouhých třicet let

Návštěvníci se mohou těšit i na tematické besedy, v 16 hodin na Legendy a mýty v astronomii, v 18 hodin na Legendy a mýty v kosmonautice a v 16.30 a 18.30 hodin na ukázku pozorování mimo hvězdárnu.

Hvězdárna na Hněvíně je pobočkou Severočeské hvězdárny a planetária Teplice.

Mostecká hvězdárna používá dalekohled Gustav Heyde. Přístroj v roce 2010 slavil sté výročí a je mistrovským dílem techniků Rakouska-Uherska. Dalekohled je dokonce o tři roky starší než věž hvězdárny. Pro pozorování vesmíru veřejností je nepostradatelný.

Ilustrační foto.
Do Prahy na E - Day, obří festival modelářů