„Bolí to a štve mě to!“ říká dvaašedesátiletá Alena Hynešová. Kéž by tehdy měla křídla, nic by se jí nestalo.

V dubnu upadla na děravém zchátralém chodníku u bloku 95. Zlomila si nohu. Kost jí koukala ven. Dnes má v noze dráty, opírá se o berle a polyká utišující léky.

Alena Hynešová stojí u bloku 95, kde se jí stal kolem Velikonoc úraz při chůzi po špatné dlažbě. Chodník je teď v rekonstrukci stejně jako velká část sídliště u Stovky.Když v Mosteckém deníku četla reportáž, jak si radnice dala ke špatným městským schodům u Prioru cedule „Pozor chůze na vlastní nebezpečí“, dobelhala se na úřad a předstoupila před politiky a úředníky na zasedání zastupitelstva. „My, občané Mostu, tu můžeme ne chodit, ale lítat, můžeme se pozabíjet a vše bude v pořádku. Je to hrozné,“ prohlásila v zaplněném sálu při diskuzi občanů.

Oběti mosteckých chodníků.

Již třetí měsíc je v pracovní neschopnosti devětatřicetiletá pedagožka Věra Malesaková, pod kterou se v Mostě propadl kanál. Ošklivý pád jí zlomil nohu. Je stále omezena v pohybu, ještě nechodí a je závislá na pomoci rodiny. „Kanál, do kterého jsem spadla, byl zavařen zhruba v polovině května, což bylo měsíc od úrazu. Celá záležitost je v šetření policie. Ze zástupců města a technických služeb se mi dodnes nikdo neomluvil ani neprojevil lítost,“ řekla v pondělí Malesaková Mosteckému deníku, který její případ už dříve podrobně popsal.

Mostečan Jiří Patera na město žalobu za poškození zdraví nepodá. Řekl to Mosteckému deníku, který na jeho případ upozornil v květnu. Podle Patery by soudní řízení trvalo dlouho a nemůže si dovolit právníka. „Stálo by mě to hodně peněz,“ řekl. Třicetiletý Patera upadl v únoru na konečné autobusu číslo 5 a zlomil si pažní kost. Po operaci v ní má hřeby. Radnice žádost Patery o odškodné zamítla s tím, že zimní údržba nepochybila. Patera chtěl odškodné 50 až 100 tisíc korun.

Také Alena Hynešová si šla stěžovat na radnici, ale odškodné nežádala. Nechtěla vyvolat oboustranně nepříjemnou právní bitvu. Svůj případ se přesto snažila řešit důrazně a slušně, jak uvedla. Podle ní pak byli úředníci vstřícní. Mosteckému deníku v pondělí řekla, že ze své pojistky už nějaké peníze má, teď očekává, že další přijdou od pojišťovny, kterou má město na tyto účely. Doufá, že ji radnice nezklame. Seniorka už ukázala, že bojovat umí.

Alena Hynešová.