„V tom by byla trasa unikátní, že by byla v podstatě rovná. Vychází to asi na třicetimetrové převýšení, což je na takovou vzdálenost jako nic," řekl Mosteckému deníku Pavel Vopravil.

Na Resslu běhá často. Nápad týkající se okruhu dostal už před několika lety. „Vnímal jsem, jak je to tam členité, a tak jsem začal hledat nejdelší možný rovný okruh. Deset kilometrů, to už je pořádná délka," pokračoval Vopravil. Nějakou dobu měl představu jen v hlavě. Přesnou podobu trasy, která by vyhovovala „vodorovnému" ideálu, našel s GPS v ruce. Loni myšlenku převedl na papír a vytvořil projekt i speciální web, na kterém vysvětluje, co přesně by v lokalitě mělo vzniknout. Zpracoval i mapu a okruh pojmenoval GreenRunner.

Tabule i lanový most přes rokli

„Když budu mluvit s nadsázkou, řeknu, že teď už stačí vzít do ruky krumpáče a může se začít," podotkl Pavel Vopravil, jenž už získal také povolení správce plynovodu, že může zkřížit trasu s jeho zařízením. Zbývá dostat zelenou od ostatních správců inženýrských sítí a rozhodnout o podobě realizace. „V úvahu připadá několik způsobů. Můžu třeba vytvořit nějaký spolek, jednat s městem o finanční podpoře a všechno zorganizovat sám. Nebo bych se třeba přes Facebook mohl pokusit svolat nadšence. Existuje i varianta, že by se toho chopilo město, udělalo z toho zakázku a okruh vybudovalo," vypočítal.

Magistrát je s nápadem seznámený. S jeho představiteli se Pavel Vopravil v minulosti už sešel. A brzy se uskuteční další schůzka. „Záměr pana Vopravila jsme již konzultovali se Správou městských lesů," uvedl náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol. „Byly by samozřejmě nutné terénní úpravy – zářezy do svahu. To by vyžadovalo finanční náklady, které by šly pravděpodobně za městem. S ohledem na zhodnocení aktuálního stavu a případné možnosti realizace záměru uskutečníme v příštích týdnech osobní jednání s panem Vopravilem."

Součástí okruhu, který by vedl po obvodu kopce Ressl, by měly být i informační tabule či atrakce v podobě lanového mostu přes rokli.

Zatím je tedy ve hvězdách, zda se nápad nadšeného sportovce podaří proměnit v realitu.