Řádně svolané zastupitelstvo města Mostu mělo proběhnout minulý čtvrtek, 23. února. I přes účast 40 zastupitelů ze 45 se ale nakonec nekonalo. Důvod je prostý - koaliční zastupitelé neměli potřebnou převahu a opoziční zastupitelé (ANO 2011, Mostečané Mostu a KSČM) toho využili a program jednání nepodpořili. A to přesto, že při seznámení s tímto programem k němu neměli jedinou připomínku a žádný dodatečný nebo nový bod nenavrhli.

Tím ale podle primátora města Jana Paparegy a koaličního vedení města spustili lavinu problémů, které pro město, ale hlavně pro všechny jeho občany, z toho vyplynou.

Čtěte také: Politici měli pracovat, ale odešli pryč. V březnu se musejí vrátit a odčinit ostudu

Zastupitelstvo mělo například schvalovat obecně závaznou vyhlášku o regulaci hlučných činností upravující provoz hlučných strojů v městské lokalitě Souš, po které volali zejména její obyvatelé v souvislosti s provozem v areálu autodromu. Vzhledem k vývoji počasí lze předpokládat, že v řádu dnů začne tréninkový program autodromu, oddálí se účinnost vyhlášky minimálně o týdny. Lidé v okolí autodromu tak nebudou mít prostřednictvím města Most páku na provozovatele, aby dodržovali provozní klid, předpokládaný vyhláškou.

Alkohol na veřejnosti

Stejný skluz bude mít i schválení rozšíření obecně závazné vyhlášky o konzumaci alkoholu na veřejných prostranstvích, která rozšiřuje lokality, ve kterých je toto chování zakázáno.

„Schválení tohoto dokumentu, jakož i jeho účinnost v praxi, byla bohužel z důvodu nezájmu opozice pracovat ve prospěch občanů města odsunuta," řekl primátor s tím, že to znamená, že s příchodem teplejšího počasí znovu mohou přicházet stížnosti občanů na opilecká extempore v lokalitách, které by rozšířená vyhláška od podobného jednání ušetřila a dala městské policii náležitou zákonnou oporu při řešení přestupků.

Psali jsme: Most chce rozšířit zákaz venkovního popíjení alkoholu na další místa

„Největším problémem, plynoucím z nezodpovědného jednání opozice, je ale přímé ohrožení nejvyšší investiční akce tohoto roku, opravy mostu v ulici J. E. Purkyně u nemocnice. Tady má město přislíbený velmi výhodný úrok. V tomto případě je každý týden, o který se posune schválení zastupitelstvem, zásadním ohrožením projektu. Pokud se nestihne vše, od soutěže o dodavatele až po dokončení stavby do konce listopadu, drasticky se změní podmínky úvěru směrem vzhůru," upozornil primátor.

Dvojnásobné úroky

Znamená to, že městu hrozí více než dvojnásobně vysoké úroky. „Vyjádřeno čísly, úvěr může stoupnout až o jeden milion korun. To všechno jsou důsledky jednání opozičních zastupitelů, kteří bez jediného slova skončili jednání zastupitelstva fakticky dřív, než začalo. Někteří opoziční zastupitelé, kteří politiku svého subjektu před časem založili na heslu „nekecáme, ale makáme", tak řešení zásadních investičních akcí letošního roku podřadili politické hře bez odpovědnosti z následků a zájem občanů, kteří například na zmíněné obecně závazné vyhlášky čekají, tak zcela vyřadili ze hry," dodal primátor.

Čtěte více: Most se připravuje na rekonstrukci mostu u nemocnice

(pb)