Bylo 24. dubna 1967 a zaměstnanci Státního statku Most vysadili u vísky Chrámce první sazenice révy vinné. Tím začala obnova proslulých vinic na Mostecku, jejichž historie sahá až do éry Přemyslovců, ale skončila po 1. světové válce. Za úspěšným návratem k tradici stojí touha jednoho šéfa pohostit vlivné lidi něčím neobvyklým a vytrvalá snaha mladého inženýra, který přišel do pivařského Mostu pěstovat ovoce.

Na podzim 1966 ředitel statku František Juřík dostal nápad: vysázet vinici a vyrábět víno. Byl to pragmatický šéf. Potřeboval na stůl soudek fajnového vína pro „papaláše", aby statku zajistili víc dotací. Naštěstí měl někoho, kdo nezvyklý nápad dokázal realizovat a později z něj udělat místní fenomén, zemědělského inženýra a ovocnáře Ivana Váňu. „Zaradoval jsem se. Řekl jsem si, že jsem i vinař, a tak jsme vysadili na jaře 1967 dva hektary vinice a obnovili tak mostecké vinařství," vzpomíná jeho novodobý zakladatel Váňa. První vinice, která dodnes plodí, dostala jméno Anna, po jeho třetí dceři.

Konec mosteckého nádraží, o kterém se v kronice města píše, že v roce 1935 v jeho hale bylo odbaveno 866 433 cestujících
Před 80 lety si hostinští stěžovali, že se málo pije pivo

V roce 1970 ředitel statku odešel a s ním i schopní náměstkové. Nový šéf Bedřich Augst měl ale pro mladé vinařství pochopení. Chtěl další vinice. A tak Váňa se svým týmem sázel. V Chrámcích během krátké doby bylo 41 hektarů vinic a opět dostaly dívčí jména: Lucie, Kateřina, Vendula a Lenka, protože názvy bývalých vinic vinaři neznali.

V roce 1976 se vinice rozšířily do Mostu na vrch Špičák. O rok později, kdy vznikla desetihektarová vinice Barbora na výsypce povrchového uhelného lomu Hrabák v Čepirozích, se réva vinná stala rekultivační rostlinou. Na výsypce se poté objevily další vinice, Mariana a Libuše. „Spolupráce s mosteckými havíři byla výborná,“ říká Váňa.

Patnáct hektarů Zweigeltrebe

Vinařství zvolilo odrůdy vhodné pro Čechy: Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Tramín červený, Svatovavřinecké, Rulandské modré a Zweigeltrebe. Tuto odrůdu viděl Váňa prvně na zahradě u profesora Viléma Krause v roce 1970 v Lednici na Moravě. „Řekl mi, že tohle také musím pěstovat. Vysadil jsem patnáct hektarů Zweigeltrebe a to bylo naše štěstí. Je plodná a kvalitní,“ konstatuje Váňa.

Pavla Majorová (uprostřed), druhá skončila Barbora Poštová (vlevo), třetí Soňa Kudová.
Nedělní závod kočárků v Mostě vyhrála maminka Pavla Majorová

Vína začalo mostecké vinařství vyrábět v roce 1970. Sklepmistrem byl Josef Lisý, Váňův spolužák ze Střední ovocnicko-vinařské školy v Mělníce. I díky němu byla vína brzy kvalitní. Most tak měl kromě svého piva i svá vína včetně burčáku, který se lidé také naučili pít. Poté, co se s mnoha přáteli v Čechách a na Moravě podařilo vyřešit negativní vliv špatného ovzduší na vinice, začala vína dostávat řadu ocenění a byla i v prestižním Salonu vín ve Valticích.

Po sametové revoluci vzniklo privatizací České vinařství Chrámce, které má 72 hektarů vinic. Vyrábí i košer vína pro židovskou komunitu. Pijí je ale i běžní konzumenti, protože košer vína jsou kvalitní, hrozny se sklízejí i v listopadu. „Věřím, že vinice na Mostecku budou stále. Krášlí krajinu a přinášejí užitek,“ dodává Váňa.

Den otevřených dveří v ChrámcíchNa počest výročí 50 let od obnovení vinařství na Mostecku bude v sobotu 13. května od 8 do 18 hodin den otevřených dveří v Chrámcích. Tradiční ochutnávky vín a prohlídky vinařství doplní výstava dobových fotografií. Veřejnosti bude představen i sborník s historickými fotografiemi s pojednáním o rozvoji vinařství v Mostě a okolí. Na dvoře vinařství budou občerstvení, řemeslný trh, regionální produkty ve stánku Okresní agrární komory, bude vystaven traktor do vinice a pro rodiny s dětmi budou připraveny hry, hledání pokladu, jízda na koni, opékaní vuřtů a posezení na zahradě.

V 60. letech minulého století skoro nikdo nevěděl, že réva vinná se pěstovala v Mostě od 12. Století. První záznam je z roku 1207, kdy mostečtí vinaři platili desátek klášteru v Oseku. V roce 1290 se prodal dvůr na vrchu Ressl i s vinicí. V 15. století bylo v Mostě 500 mužů členy vinařského cechu (dnes je jich v celých Čechách stovka). Vína se vyvážela i do Saska. V roce 1654 bylo v Mostě 180 hektarů vinic. Mostecké vinařství se obnovilo i po třicetileté válce, ale zaniklo po 1. světové válce, po které se réva udržela jen v zahrádkách u domů. 

Ilustrační foto.
Exekuce za čtyři miliardy! Na Mostecku má potíže každý pátý dospělý