Když Miroslav Maule jezdil domů z odpolední směny, před panelákem v Šestistovkách vždy snadno zaparkoval. Za místo si platil. Teď už žádné reservé nemá, protože město je postupně ruší. A Miroslav má večer velké potíže s parkováním. „Míst je málo,“ říká. Přemýšlí, kde by mohla vzniknout nová, ale na hustě osídleném sídlišti moc volných ploch nevidí. A stavět další podzemní parkoviště by bylo drahé.

Radnice chce pokračovat alespoň v takzvané optimalizaci parkovacích míst. Změny na komunikacích v Šestistovkách by mohly začít už v létě úpravami dopravního značení. Za rok by přišly na řadu stavební zásahy. To by přineslo zhruba stovku parkovacích míst.

Ilustrační foto.
Parkování v Mostě je stále problém

„Je to poměrně velký projekt,“ řekl náměstek primátora Marek Hrvol. Podobnou proměnou prošly již Sedmistovky a v plánu jsou i Pětistovky. „Aut je čím dál víc, já bych je vyhnal na pole za Baumax, kde bych postavil velké parkoviště,“ zlobí se senior v Šestistovkách. „Problém s parkováním tu je. Já mám ještě vyhrazené místo, ale za rok, až ho mít nebudu, tak tu večer zaparkuji s obtížemi,“ svěřuje se další řidič. „Kolem šesté, osmé hodiny se tady nechytáte, hlavně když pracujete na směny. Aut je hodně,“ dodává jeho soused.

Podle průzkumu, který si nechala radnice udělat 17. listopadu 2015 mezi 17. a 20. hodinou, je na sídlišti míst dost. V nabídce bylo v době průzkumu celkem 2 807 míst, legální poptávka byla 1921 míst. Celkem 357 aut parkovalo nelegálně, v rozporu s předpisy. Vyplývá to z Plánu udržitelné městské mobility.

Oblast VýsluníÚzemí je vymezeno ulicemi třída Budovatelů, Zdeňka Štěpánka, Velebudická, Pražská. Bilance a hodnocení nezahrnuje prostor mezi ulicemi Zahradní a třída Budovatelů s výjimkou ulic Družstevní a Hutnická.

Hlavní parkovací plochy:
parkoviště Albrechtická, zpoplatněné - 67 míst
parkoviště Výsluní, zpoplatněné soukromé - 71 míst
parkoviště M. J. Husa, Lidická, Kpt. Jaroše, Česká, Albrechtická, Marš. Rybalka, nezpoplatněné - 657 míst
garáže Marš. Rybalka - 198 míst
garáže Zahradní, Družstevní - 93 míst
podzemní parkoviště Kpt. Jaroše
parkovací objekt, garáže, parkoviště Karla Marxe

Město Most ruší reservé na sídlištích
Most gumuje placená stání

Podle zmíněného průzkumu jsou nejvíce problematickými místy odstavená vozidla na ulicích Kpt. Jaroše, Lidická, Česká, Marš. Rybalka, Zdeňka Štěpánka a J. A. Komenského. Téměř ve všech případech se jedná o podélné parkování na obousměrné komunikaci, kdy není dodržena legislativou požadovaná volná šířka komunikace, převážně jde o obslužné komunikace ve vnitroblocích nebo na slepých úsecích komunikací. Nelegálně odstavená vozidla představují zhruba 16 % celkové poptávky.