Na rušném parkovišti nákupního centra na okraji Mostu stojí auto s otevřenými okny a hlasitě puštěnou hudbou. Na první pohled vypadá prázdně, pak se ale na zadním sedadle zavrtí malá holčička. Vedle ní leží miminko. Dospělí nikde. „Strach jsem neměla. Byla jsem pryč jen chvíli,“ vysvětluje maminka, která přichází s větším nákupem. Starší muž, stojící opodál, nechápe. „Tohle by se stávat nemělo. Byly přece případy, kdy auto samo od sebe vzplálo nebo ho dítě odbrzdilo. A to nemluvím o zlodějích,“ řekl.

Mostecká městská policie oznámila, že se častěji potýká s nezajištěnými auty. Na linku 156 volalo od 17. do 22. května celkem jedenáct lidí, kteří oznámili, že na ulici stojí opuštěná auta s otevřeným oknem. „Našim hlídkám se daří vždy vyrozumět majitele uvedeného vozidla, který si provede znovu jeho uzavření,“ sdělil Vlastimil Litto, mluvčí Městské policie Most.

Autodrom v Mostě bude patřit trabantům.
Okupace autodromu armádou trabantů se blíží. Populární vozítka dorazí ve čtvrtek

Podle strážníků mají řidiči problémy s kontrolou svého vozidla, protože se oteplilo a více větrají. V roztržitosti je pak zapomínají zajistit. Bylo to třeba v ulici J. Seiferta, kde bylo otevřené okénko u spolujezdce citroënu. Strážníci vyrozuměli majitelku, která dala vše do pořádku. Na další tři nezabezpečená auta byli přivoláni strážníci do ulic S. Čecha, Z. Fibicha a E. Basse. Tam se jednalo o auta značek Škoda Octavia, Škoda Fabia a VW Passat. Hlídce městské policie se pokaždé podařilo dohledat a kontaktovat zapomnětlivé řidiče, kteří si svůj vůz napodruhé řádně zajistili.

Zaparkovaná auta s otevřeným oknem lze najít i v centru města, daleko od obytných domů. Zlodějům přitom stačí okamžik, aby se dostali dovnitř. Státní policie řešila loni na Mostecku 112 krádeží věcí z aut, z toho 35 případů objasnila. Mnohdy řidiče nezachrání ani dokonalé uzamčení. Loni zloději ukradli 56 vozidel.

Hlídač: máme to pod kontrolou

Ne všude si však dělají starosti. „Tady můžou nechat i otevřené dveře a nic by se nestalo. Máme to pod kontrolou,“ prohlásil sebejistě pracovník hlídaného parkoviště v centru Mostu.

Policie dlouhodobě upozorňuje, že auto není trezor. Majitelé motorových vozidel by neměli uvnitř nechávat cenné věci. A to ani v případě, že auto opouštějí jen na chvilku, například kvůli nákupu. Pokud vozidlo opouštějí, měli by vždy zavřít všechna okna a auto uzamknout.

Městské divadlo v Mostě
Mostecké divadlo zapojí diváky do nové detektivky s vraždou

„Povinnost učinit taková opatření, aby vozidlo nemohlo ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a nemohla je neoprávněně užít jiná osoba, navíc stanoví i zákon o provozu na pozemních komunikacích,“ připomněl krajský policejní mluvčí Daniel Vítek.

Když někdo vnikne do cizího auta přes otevřené okno a něco ukradne, aniž cokoliv poškodí, bude mít majitel další problém. Pojišťovna mu škodu neuzná, protože zloděj při vloupání nepřekonal násilím překážku. „Je to, jako když zapomenete v tramvaji telefon a pak uvedete, že vám ho někdo vzal,“ uvedl Václav Bálek, mluvčí pojišťovny.