V pátek 5. května ve 20.15 začne na obří obrazovce na 1. náměstí v Mostě přímý přenos zápasu ČR – Kanada. „Na náměstí bude tradiční servis pro fanoušky," řekl Petr Baraňák, mluvčí radnice, která vysílání zajišťuje. Fandům poslouží desítky laviček, stánek s občerstvením, odpadkové koše a mobilní WC. Radnice slibuje i další vybrané zápasy, případně přenos z boje ČR o medaili.

Fanoušci mohou podpořit i extraligové hráče z regionu. Z Litvínova jako nováček vyrazil do dějiště šampionátu miláček a ofenzivní šikula Robin Hanzl. Chomutovští Piráti mají ve výběru obránce Jana Ruttu. V brankovišti by se mohl představit „zlatý chlapec" Pavel Francouz, který před dvěma sezonami pomohl Litvínovu k historickému titulu. Robert Kysela, generální manažer HC Verva Litvínov, věří ve zlato: „Tým je velmi dobře poskládaný a máme nejlepší brankáře."

Čeští hokejisté na tréninku před MS v Moskvě.
Unikátní průzkum Deníku: Češi přivezou z hokejového šampionátu medaili

Okolní region

V Lounech, Žatci, ani dalších městech regionu, se veřejná promítání na náměstích zatím nechystají. Tradičně plno ale jistě bude v barech a restauracích, které připravují pro návštěvníky program k hokejovému šampionátu. Třeba v Lounech mají zápasy promítat v Restauraci Stromovka, ale také v Restauraci Domov či na Šalandě. „Určitě budeme dávat všechny zápasy našeho národního týmu," hlásí z Restaurace Šalanda. I v Žatci už chystají plátna a velké obrazovky. Zájemci se mohou vypravit například do BarBaru, Restaurace Nákladní, či na Hříbek. Všechny duely si mohou fanoušci vychutnat také v Restauraci U Orloje u Chrámu chmele a piva, také tam promítání připravují. Hokej půjde ale určitě sledovat i v řadě dalších sportbarů a restaurací. Následující dny asi nebude místo, kde by o šampionátu nevěděli.

V okrese Louny je také tradičně silná fanouškovská základna, která pravidelně vyráží sledovat zápasy Chomutova či Litvínova v extralize. Ty jistě potěší, že v národním dresu by se měli objevit chomutovský Rutta či litvínovský Hanzl.

Fanouškovská minisoutěž

Při nadcházející hokejovém mistrovství se chtějí fanoušci z regionu také bavit. A jsou dost kreativní. Například někteří kamarádi soupeří mezi sebou. „Každý rok během šampionátu hrajeme s kamarády takovou minisoutěž. Tipujeme přesné výsledky našeho nároďáku. Kdo ho uhodne, vyhrává netradiční cenu, která připomíná soupeře. Třeba proti Kanadě to bude javorový sirup nebo sazenička javoru, na Francii zase asi víno, nebo možná šnek, se Švýcarskem třeba zase nějaký sýr. Na každého soupeře něco vymyslíme, jde hlavně o legraci, o pobavení," říká Pavel Janeček ze Žatce.

Česká republika se opět proměnila v zemi plnou hokejových fanoušků a fanynek. Fandit se bude i na 1. náměstí v Mostě, odkud je i snímek z roku 2015. Vznil při utkání ČR - Kanada
Na 1. náměstí v Mostě se bude vysílat i boj hokejistů o medaili

„Moc se těším. Jsem hodně zaměstnaný, takže se mi moc nepoštěstí, že bych sledoval zápasy doma, natož v restauraci. Ale vždycky si v práci zapnu rádio a fandíme s kolegy pěkně po staru, u rozhlasu," směje se David Vejražka z Chomutova.

Čas ztracených manželů?

„Rádi se na hokej koukáme v rodinné pohodičce. Žena připraví něco k snědku, sejdeme se třeba ještě s mým tátou nebo bráchou a fandíme u televize," říká Martin Šrámek z Klášterce. V český tým věří. „Máme silnou skupinu a první zápas s Kanadou. No a? Já klukům věřím a myslím, že máme klidně na medaili. Nejhůř budeme čtvrtí," věří Šrámek.

Hokejové nadšení ale některé lidi nechává chladnými. Alenu Kuncovou z Jirkova dokonce toto období rozčiluje. „Republika se zase zblázní. Manžela uvidím asi tak pět minut denně, to jenom přijde z práce, nasvačí se a zase s kamarády někam odtrajdá," zlobí se Kuncová.

Robin Hanzl.
Bravo! Litvínovský Robin Hanzl míří na světový šampionát