Dvacetiletá Bára Gréeová stojí pod lustrem s obrázkem Medvídka Pú, který dostala jako holčička, a usmívá se. Kolem ní se vše mění. Studentka pražské DAMU už ve svém dětském pokoji v Mostě nespí, ale má s ním velké plány. Ve vyklizené místnosti, kterou během studií opustila, leží nářadí a košťata. Tady bude jeviště nového mosteckého divadla.

„Napadlo nás, že by se můj bývalý pokojíček dal nějak umělecky využít a propojit s další místností. A už to jelo,“ vypráví Bára, učitelka literárně-dramatického oboru na ZUŠ F. L. Gassmanna v Mostě.

Mostečanka Jitka Duffková a její německý ovčák Alex z Kristova pojedou v říjnu na mistrovství světa ve sportovní kynologii.
Mostečanka a její německý ovčák se opět nominovali na mistrovství světa

Divadlo Školka vzniká svépomocí v soukromé části bývalé mateřské školy v ulici Karla Marxe na okraji panelákového sídliště Výsluní (Šestistovky). V přízemí sídlí firma na svářečky, nabíječky a kompresory, kterou vlastní maminka Báry. V prvním patře mají byt propojený se sousedními volnými prostory a vlastním vstupem z přízemí. Tuto nevyužívanou část objektu, kde si kdysi hrály malé děti s učitelkami a poté je vystřídal fotoateliér, skupinka mladých lidí přetváří na komorní scénu s hledištěm pro čtyři desítky diváků, šatnami, toaletami a zázemím pro divadelní klub. Otevřít chtějí ještě letos. Program připravují.

Zájem divadelníky mile překvapil

„Do úprav místností jsme se vrhli po hlavě minulý týden s pomocí našich kamarádů. Je to náročné i finančně, ale termín zahájení provozu na podzim je zatím reálný,“ říká třicetiletý divadelník Pavel Skála, předseda spolku Odevšad, který má převzít divadlo pod svá křídla.

Bára a Pavel založení divadla oznámili na facebooku. Novinkou, která navazuje na jejich jiné divadelní projekty, zaujali řadu lidí včetně těch z branže, kteří přijeli pomáhat. Podle divadelníků je poptávka po malém prostoru pro uměleckou tvořivost. „Velice nás to překvapilo. Nečekali jsme, že nám bude volat tolik lidí,“ říká Pavel. „Ozvali se i příznivci, kteří nám hned nabídli židle, které teď sháníme, protože potřebujeme postavit hlediště. To je pro nás také moc důležité,“ dodává Bára.

Litvínovský zámek představuje tvorbu Stanislava Hanzíka
Litvínovský zámek představuje tvorbu Stanislava Hanzíka

Zakladatelé uvažují o tom, že nabídnou po rozjezdu dvě až tři akce týdně pro různé skupiny diváků. Plánují představení domácího souboru i hostujících těles z jiných měst, autorská čtení, hudební pořady či workshopy. Cílem je oživit místní kulturní dění a zapojit do něj i žáky umělecké školy, kteří již sbírají zkušenosti na festivalech. Zkoušet se bude i o prázdninách.

Přípravy stojí desítky tisíc korun. Mládež je platí z úspor. Kdo chce pomoci, na facebookové události Založení divadla Školka najde návod.

Oživení kulturní nabídky

„V regionu nejsou téměř žádná malá komorní divadla. Nechceme konkurovat těm velkým, zavedeným. Jde nám o jinou, intimnější atmosféru a bližší kontakt s publikem. Nemáme v plánu trhat rekordy v návštěvnosti, ale chceme vsadit na kvalitu a rozvíjet stálý soubor,“ tvrdí Pavel. Rádi by provoz financovali ze svých zdrojů a zůstali nezávislými jako ochotníci. „Objeví se tu představení méně známých, ale přesto zajímavých autorů. Někteří herci nám již řekli, že by u nás hráli zadarmo, jen aby si vyzkoušeli něco, co by je bavilo a co nemají v povinném repertoáru,“ konstatuje Pavel.

Spolek Odevšad organizuje v Mostě tradiční krajskou přehlídku amatérských divadelních souborů PřeMostění ve spolupráci se Základní uměleckou školou F. L. Gassmanna v Mostě a Národním informačním a poradenským střediskem pro kulturu (NIPOS). Festival podporují Ministerstvo kultury ČR, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR a Ústecký kraj.

Mostecká divadlaV okrese Most působí dvě „kamenná“ divadla. V Litvínově sídlí ve vlastní budově soukromé Docela velké divadlo, které vzniklo v roce 1996 a sdružuje několik desítek umělců. Odehráli přes 6300 představení, řadu z nich v cizině včetně Ameriky a Austrálie.

V Mostě působí ve dvou budovách Městské divadlo Most, které má činohru s kapacitou 500 míst a loutkovou scénu - Divadlo rozmanitostí. Původní mostecké divadlo zaniklo při likvidaci starého Mostu kvůli těžbě uhlí. Nová divadelní budova je v ČR technicky výjimečná, má například dvě jevištní točny.

Zvláštním případem je nezávislé divadlo SchachTa, které vzniklo v roce 2005 v Horním Jiřetíně a zapojilo se do boje proti rozšiřování těžby uhlí. Soubor má pět členů, kteří nemají vlastní sál a pracují pouze s autorskými texty. Herci hrají v kulturním domě. V roce 2018 by měli vedle knihovny využívat nový komorní divadelní sál pro 50 diváků.

Divadlo SchachTa, povídková komedie Kamarádi do deště
Báli se, že jim město zbourají pod nohama. Teď se SchachTa dočká nového sálu