ANO

Výsledek voleb v Mostě je pro každého překvapením a je to hlavně tím, že účast nebyla nikterak velká. My máme samozřejmě radost, že nás voliči dostali až na třetí místo za strany, které mají v Mostě silné kořeny. Nejsme sice v pozici, kdy můžeme sami prosadit tolik potřebné změny, ale také nejsme úplně bezmocní. Uvědomujeme si tu zodpovědnost, která v nás byla vložena a budeme bojovat za program, s kterým jsme do voleb šli. Chtěli bychom všem našim voličům poděkovat za jejich hlasy a hlavně jejich důvěru ve změny, aby i v Mostě bylo líp. Poděkovat ale chceme i ostatním, kdo k volbám přišli a ukázali tak, že jim na našem městě opravdu záleží. Tak, jak jsme slíbili, jsme připraveni „makat“.

Berenika Peštová, ANO


ČSSD

Chtěl bych především poděkovat těm z vás, kdo vážili svoje kroky do volebních místností, a kdo z vás dal hlas ČSSD! Velmi si toho vážím, děkuji vám za podporu! Byť přiznávám, že jsme čekali lepší výsledek. Nicméně platí vox populi, vox dei. Ctíme tento výsledek a gratuluji osobně i jménem kolegů z ČSSD vítězi voleb! Věřím, že vítěz voleb bude pokračovat v tom dobrém, co bylo odpracováno a uděláno pro občany našeho města. Nezbývá než dodat sláva vítězům, čest poraženým!

Karel Novotný, ČSSD


ODS

Výsledek voleb určitě není pro ODS nijak příznivý, ale jsme rádi , že se alespoň zachovalo zastoupení tří členů do zastupitelstva. Zároveň bych využila příležitosti poděkovat všem občanům , kteří ODS podpořili v komunálních volbách.

Libuše Hrdinová, ODS


KSČM

Pokud budu hodnotit pouze naši stranu, tedy KSČM, musím říci, že mě potěšilo, že máme o procento lepší výsledek než minulé komunální volby, tedy z 9,86 procenta na 10,6 procenta, ale bohužel jsem byla velice zklamaná po celkovém přepočtu. Doufala jsem v polepšení alespoň o jeden nebo dva mandáty. Bohužel jsme ale zůstali na svém, tedy na pěti mandátech. Svědčí to ale také o tom, že voliči v Mostě o nás vědí a je i vidět naše snaha pracovat pro naše občany, i když jsme to měli v tomto období ztížené svou pozicí.

A celkové hodnocení voleb? Celkově jsou pro mne ale výsledky v Mostě tak trochu překvapením. Byla jsem přesvědčena, že žádná strana nevyhraje s takovou převahou jako minulé volby. Ovšem vítězství Severočechů Most pro mne bylo opravdu překvapením. Tipovala jsem spíše, že voliči půjdou volit ČSSD, které k mému překvapení velice propadlo. Co jinak říci, voliči rozhodli a rozdali karty na další čtyři roky. Věřím, že nová vláda, ať už bude složena jakkoliv, bude velice hospodárně odpovědná a její první zájem budou především zájmy našich občanů.

Hana Aulická Jírovcová, KSČM


Následující volební strany se do zastupitelstva nedostaly:

Strana zelených

Já bych chtěl za Stranu zelených a nezávislé kandidáty velmi poděkovat našim voličům, kteří nás podpořili téměř čtyřmi procenty hlasů. Od postupu do městského zastupitelstva nás dělí jedno procento a to je pro nás velký závazek do budoucna. Budeme dál pracovat, budeme pokračovat v našich akcích, voliči nás budou vidět v ulicích, budeme chodit na zastupitelstva a budeme se ptát.

Jan Hrubeš, Strana zelených


Otevřená radnice

Minimální volební účast v Mostě ukázala, že obyvatelé města nemají snahu projevit vlastní názor. Pestrost ideí a volebních programů umožňovala vybrat si sobě nejbližší myšlenky a podpořit uskupení, které je bude prosazovat. Pokud se občané budou spoléhat na to, že i bez jejich přičinění se bude ve městě žít dobře, může se stát, že místo pracovitých a perspektivních lidí budou město řídit kmotři a mafiáni a místo ideálů a slušnosti budou rozhodovat úplatky a špinavé peníze. Chtěl bych za naše hnutí poblahopřát vítězům a věřím, že se podaří zastavit sociální a kulturní úpadek města, kterého jsme byli svědky v posledních letech.

Karel Komárek, Otevřená radnice


TOP09 a KDU ČS

Děkujeme všem voličům, kteří nás podpořili. Jsou pro nás cenným impulsem pro další práci. Kandidátka koalice TOP09 a KDU ČSL byla složena většinou z mladých kandidátů, kteří nebyli dosud komunální politikou zasaženi, většina z nich neměla v této oblasti žádné zkušenosti, ale všechny nás společně spojovalo nadšení. Volební výsledek, pro nás všechny, je tedy zklamáním. Voliči nám nastavili jednoznačné zrcadlo. Volby zajímají ani ne třetinu občanů. A my se jen můžeme domnívat, proč voliči volí známé tváře, osobnosti, které již v zastupitelstvu města byli v minulém volebním období. Jdou tedy volit pouze ti spokojení občané? Nespokojení by přirozeně museli preferovat změnu. Přišli volit voliči, kteří se nechají ovlivnit především negativní kampaní. Tato očekávání občanů se nenaplnila, nesplňovala je ani naše kandidátka, ani způsob vedení předvolební kampaně. V kampani jsme říkali, co chceme v budoucnu udělat, neřešili jsme černou minulost a na magistrát jsme chtěli poslat nové tváře.

Pro pravicové strany byl, je a bude Most velmi těžkým místem pro prosazení se, ale tak, jako se mění každý z nás, dojde časem ke změně i ve vnímání důležitosti převzít odpovědnost za stav věcí ve městě u našich spoluobčanů. Budeme se snažit i nadále, legálními prostředky, na spoluobčany působit tak, aby nám příště dali více důvěry a tím možnost bojovat o změny, které vidíme v Mostě jako potřebné.

Martina Landová, koalice TOP09 a KDU ČSL