V tomto týdnu pojede z Mostu do Prahy s důležitým posláním skupinka magistrátních úředníků s právníkem. Na ministerstvo vnitra přivezou návrh nové městské vyhlášky, která má v příštích letech pozitivně ovlivnit zdraví obyvatel Mostu. Zejména těch, kteří bydlí u autodromu a deptá je nadměrný hřmot z motorů. Pracovní verze protihlukové vyhlášky, kterou má státní dozor odsouhlasit, počítá s tím, že na autodromu se bude smět jezdit od pondělí do soboty jen do 18 hodin a v neděli jen do 12 hodin. O státní svátky se jezdit nebude. „Takový je záměr," řekl primátor Jan Paparega.

Vyhláška by neměla regulovat jen hluk z autodromu, ale i další rušivé činnosti ve městě. Je dost možné, že omezí třeba i sekání trávy. Konečná verze vyhlášky s výčtem všech omezení se bude ladit na ministerstvu. Pokud vše půjde hladce, mostecké zastupitelstvo bude o novince hlasovat ve čtvrtek 15. prosince na veřejném zasedání, kde mají obyvatelé Mostu prostor pro diskuzi. Pokud se příprava vyhlášky zpozdí, předloží ji městská rada zastupitelstvu v únoru.

Vyhláška má počítat s výjimkami. Například autodrom bude moci žádat radnici o povolení prodloužit termín pro jízdy, pokud budou součástí důležitých velkých závodů. Regulace hluku z autodromu se má totiž přednostně týkat komerčního provozu, kdy si okruh pronajímají pro své motoristické akce různé agentury z ČR a ciziny. Je jisté, že město výjimkou podpoří tradiční soutěže, zejména víkendové zářijové závody tahačů Czech Truck Prix.

Vyhláška je reakcí na dlouhodobé spory mezi autodromem a kritiky hluku. Město se jako prostředník snažilo o kompromis a přihlédlo k tomu, že hygienici několikrát naměřili nadlimitní hluk. Podle primátora opatření slíbená autodromem zatím nejsou dostatečná. Zároveň ujistil, že cílem radnice není znemožnit činnost závodiště, ale závaznou regulací dostat hluk do závazných mezí.

Prst ukazuje hlavně na autodrom

Iniciátorem protihlukové vyhlášky je spolek Zdraví pro Most, který tvoří kritici hluku z autodromu. Upozorňují, že po rozšíření provozu v roce 2015 je rámus ze závodiště nesnesitelný. Petici požadující ochranu před hlukem (ne zrušení autodromu) letos v létě podepsalo 751 lidí - více ZDE.

Společnost Autodrom Most tvrdí, že hluk intenzivně řeší. „Práce na vybudování první protihlukové stěny začnou nejspíš na jaře," uvedl v říjnu generální ředitel autodromu Jiří Volovecký - více ZDE. Stěna má stát v místě, kde naměřené hodnoty hluku dosahují nejvyšší intenzity. Všechna opatření proti hluku mají stát několik desítek milionů korun. Petici za záchranu autodromu podpořily stovky jeho příznivců, kteří nesouhlasí s regulací.