Zastupitelé budou hlasovat o městském rozpočtu na rok 2015. Kvůli povolebním sporům město od ledna hospodaří v rozpočtovém provizoriu a muselo omezit výdaje.

To se má ve čtvrtek změnit. V plánu investic je například 4,5 milionu korun na přestavbu autobusových zastávek u Prioru, ze kterých se jezdí k Centralu (více zde).

Pokud Most dostane dotaci, zateplí penzion pro seniory u aquadromu (15 mil. Kč). Přes čtyři miliony má na rekonstrukce nevyhovujících bytových jader v domovech pro seniory v ulicích Dvořákova, Wolkerova a Barvířská, kde jsou plesnivé stěny a kde má být i nová centrální koupelna. "Současná bytová jádra jsou ve špatném stavu, je nutná celková rekonstrukce," uvádí se v návrhu rozpočtu.

Město také počítá s aktualizací projektové dokumentace z roku 2006 na rekonstrukci podchodu v ulici Pražská u Velebudic. Na žádost obyvatel se má rozšířit veřejné osvětlení v ulicích Česká, SNP, V Zahrádkách, Ve Dvoře a Pionýrů. Rozpočet zahrnuje i úpravu dopravního značení v ulici F. Halase se vznikem 25 parkovacích míst. Dva miliony si město rezervuje na přechod pro chodce přes silnici I/27 v Čepirohách a na opravu mostu u nemocnice. Vylepšit chce i rizikové přechody pod Lajsníkem.

K největším investicím patří výstavba parkoviště pro 130 aut v ul. Okružní (Sedmistovky) včetně okružní křižovatky (12,2 mil.) a rozšíření splaškové kanalizace v Rudolicích (6 mil.). Dva miliony jsou na 30 parkovacích míst u bloku 610 v ul. Komenského.

Návrh rozpočtu z poloviny ledna radní minulý týden upravili. Plánovaný schodek se zvýšil z 55,8 na 60,4 milionu korun. Podle ekonomické náměstkyně primátora Vladimíry Ilievové se návrh přizpůsobil aktuálním údajům z loňské účetní závěrky. „Došlo k doplnění rozpočtu," sdělila náměstkyně. Schodek, způsobený investicemi, Most uhradí z rezerv z minulých let a zbytku půjčky od Mostecké bytové, která je v likvidaci.

VSTUP VOLNÝ Zasedání zastupitelstva je veřejné. Bude ve čtvrtek 5. února od 15 hodin ve velkém sálu ve 4. patře radnice. Diskuze občanů o čemkoliv je na začátku jednání, během celého zasedání mohou připomínkovat každou projednávanou věc před hlasováním. K návrhu rozpočtu by se měla vyjádřit i místní opozice.