Projet sociální práce je dvouletý, Most v jeho rámci získá čtyři sociální pracovníky. Budou se pohybovat v terénu a spolupracovat s městskou policií.

"Jeho smyslem je nabrat sociální pracovníky, kteří by se měli pohybovat v terénu a měli by umět reagovat na všechny problémy, které se vyskytují ve městě a které zažíváme všichni jako nepříliš příznivé," řekla ve čtvrtek zastupitelům Krupczová. Některé části Mostu jsou považovány za sociálně vyloučené lokality.

Ještě o rok delší, tedy tříletý bude projekt týkající se sociálního bydlení. Připravovaný zákon o sociálním bydlení by měl platit od října 2017. Rozhodnutí o bytové nouzi, které zakládá nárok na sociální byt, by měly jednotlivé úřady práce vydávat od listopadu 2018. Návrh počítá s tím, že sociální byty by měly mít i obce. Radnice by tak mohla vytvořit vlastní koncepci sociálního bydlení.

"Vidíme v tom příležitost, bude-li platný zákon o sociálním bydlení, abychom měli jakýsi náskok," doplnila Krupczová. Do projektu budou zapojeny i sociálně slabé rodiny. "Město bude muset zapojit asi deset takzvaně sociálních bytů a pracovat s rodinami, které v těch bytech budou žít," dodala Krupczová.

FAKTA Bytový fond města Mostu je tvořen zejména sídlištními panelovými domy. Ceny bytů jsou v Mostě několikrát nižší než v jiných regionech, podobné jsou i ceny nájmů. Město je proto často cílem stěhování (přirozeného nebo prostřednictvím spekulantů s byty) obyvatel s nižším sociálním statusem. V některých lokalitách dochází ke koncentraci osob ohrožených sociálním vyloučením a ke vzniku s tím souvisejících problémů. Ve vlastnictví města jsou pouze objekty na sídlišti Chanov, aby město mohlo lépe ovlivňovat podobu sídliště. Bytový fond ve vlastnictví města v jiných lokalitách je nedostatečný, chybí zejména malometrážní a sociální byty. Cílem je řešit bytovou problematiku různých skupin obyvatel včetně vytváření příznivých podmínek pro bydlení pro mladé lidi a rodiny s dětmi, kteří jsou potenciálem pro trvalý rozvoj města.  Aktivity v oblasti bydlení budou probíhat s přihlédnutím k plánovanému zákonu o sociálním bydlení (platnost pravděpodobně od 2017). Z tohoto zákona bude vyplývat pro obce povinnost zajistit určité procento sociálních bytů pro rozmanité cílové skupiny obyvatelstva. Zákon reaguje i na očekávanou zvýšenou potřebu zajištění vhodného bydlení pro seniory v návaznosti na pokračující trend demografického stárnutí. Prioritou prvních let bude detailní zmapování aktuálního stavu v oblasti bydlení ve městě a následně vytvoření návrhu řešení bytové problematiky. (Zdroj: Strategický plán rozvoje města Mostu do roku 2020)