Umělců, kteří vidí převážně panelákové město jinýma očima než skeptičtí Mostečané, je více.

„Most je urbanisticky hezky rozložené město a je hodně vyvážené zelení," říká oceňovaný výtvarník a pedagog Vasil Artamonov, vedoucí ateliéru malířství na Fakultě výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. Líbí se mu, jak stará cihlová sídliště doplňuje pozdější zástavba v čele s Repre a divadlem. Má z toho lepší pocit než třeba z pražských Holešovic. Most, alespoň podle umělců, má zkrátka něco do sebe. „Tento typ architektury začíná vzbuzovat zájem. Dříve se na to nadávalo, teď se hledají progresivní prvky," konstatuje Forman.

„Můj dojem je podobný. Sdílíme společný vkus. Most mi připadá skvělý tím, jak je prostorově velkorysý a tím je vlastně hezký," tvrdí studentka malířství Lenka Štěpánková.

Nyní se o Mostu hovoří v souvislosti s chystanou rekonstrukcí kulturního domu Repre a hlavně kvůli chystanému oživení okolí Jezera Most. Na případnou výstavbu "nového Mostu" si ale budeme muset ještě dlouho počkat. Například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek nedoporučuje trvalé osídlení u jezera. „Ve vzdálenější budoucnosti možná ano, ale nemělo by se to uspěchat," řekl ministr.

Projektanti přistupují k území u jezera opatrně. Přestože se uvažuje o budoucím osídlení, tak pouze o částečném, protože terén leží v bývalém důlním území a po rekultivaci není zcela stabilní, jak by tvůrci nových čtvrtí potřebovali.

Zastupitelé přesto nedávno schválili "lehčí" projekty, zatím nejatraktivnější stavbu u Jezera Most: vybudování písčitých pláží, hřišť, převlékáren a přístaviště - vice ZDE.

„Pokud vše půjde podle předpokladu, čeká nás v nejbližších třech letech kolem jezera čilý stavební ruch," říká primátor Jan Paparega.