Pod nemocnicí v ulici Žatecká vzniká nový mostecký minipivovar. Skupina investorů ho plánuje otevřít na přelomu letošního června a července. Má vařit až 2 200 hektolitrů piva za rok. Pět základních druhů doplní sezónními speciály. Pivovar bude nejmladším z rodiny minipivovarů, které čepují v Praze a Malé Úpě v Krkonoších.

„Naše minipivovary mají vždy akcionářskou strukturu, kde akcionáři jsou lidé z okolí, čímž se pivovarnictví vrací nejen k předprůmyslové řemeslnosti, ale i k původní myšlence měšťanských pivovarů,“ sdělil mostecký akcionář Martin Trčka.

Ve Sport areálu Klíny se lyžuje, jezdí vlek POMA. Odtud má vést lanový skluz zip-line na protější svah přes Šumenské údolí.
FOTO: Klíny v Krušných horách otevřou nejdelší lanový skluz ve střední Evropě

Nový pivovar využije technologii klasické spilky a ležáckého sklepa pro vaření piv plzeňského typu i speciálních tanků pro vaření svrchně kvašených piv jako ALE či IPA.

Později i kavárna

Součástí objektu bude restaurace s terasou a zahradou. V druhé fázi projektu se počítá s dostavbou kavárny s pražírnou. Budovu na zelené louce navrhoval architektonický ateliér ADR, držitel řady tuzemských a zahraničních ocenění.

V okrese Most jsou zatím dva minipivovary. Loni na podzim se v novém objektu ve Sport areálu Klíny zprovoznil Emeran, který k výrobě piva začal používat krušnohorskou vodu z vrtů. „Naše pivo má příběh. Je pojmenované po blízkých starých štolách se stříbrnými žílami, kterými krušnohorská voda odpradávna prochází,“ uvedl klínský sládek Martin Grund.

Zámek Jezeří
Zámek Jezeří může zamířit na seznam nejohroženějších památek v Evropě

Hlavními pivy Emeranu jsou ležáky, světlá dvanáctka Kníže nebes a tmavá třináctka Svatých Tří králů a zájem o ně roste. S případným rozšířením pivovaru, který má dvě 200litrové varny, se počítalo už při projektování. „Celý pivovar jsme stavěli tak, aby byl připraven na 500litrové varny,“ uvedl šéf Sport areálu Klíny Josef Dlouhý. Vaření piva je součástí rozšiřování služeb v horském lyžařském středisku, které kvůli oteplování a úbytku sněhu více investuje do celoročních aktivit. 

Prvním minipivovarem v okrese Most je Mostecký Kahan, který nedávno oslavil 10. výročí vzniku. Jeho majitel Luboš Luňáček a sládek Lukáš Chrastina navázali na tradici výroby piva ve starém Mostě. „S přípravou minipivovaru nebyly moc problémy, protože technologii nám dodala osvědčená firma z Plzně. Netušili jsme ale, že pivo půjde tak na odbyt,“ zavzpomínal Luňáček. Pivovar s restaurací v budově Kosmos vsadil na kvalitní slad, žatecký chmel a flájskou vodu, postupně se rozšiřoval a nyní chce oživit trh lahvovým pivem.

Shánějí prodejce

„Hledáme partnery, kteří by naše lahvové pivo prodávali. Jinak už vozíme pivo do dvou pražských pivoték,“ uvedl Luňáček. Minipivovar pro zájemce pořádá na objednávku prohlídky s výkladem a ochutnávkou piva přímo z tanku. Během exkurze se lidé seznamují s celým procesem výroby mosteckého piva.

Podle Trčky jsou minipivovary na vzestupu i proto, že lidé už chápou rozličnost druhů a chutí piv stejně jako u vín. „Tradiční mekkou současného fenoménu minipivovarnictví byly donedávna Spojené státy. Stejný rozkvět malých pivovarů nyní zažívá Itálie, Francie, které máme spojené spíše s víny. Česká republika jako tradiční pivařská země tak měla co dohánět pouze v rozmanitosti piv, ne v kvalitě či lásce k němu,“ uvedl Trčka.

Historie piva v Mostě
Právo vařit pivo udělil Mostu v roce 1273 český král Přemysl Otakar II. V roce 1902 patřil mostecký pivovar k největším v Čechách, zaměstnával stovku lidí a vyráběl okolo 100 tisíc hektolitrů piva ročně. Úspěšný pivovar zanikl v roce 1973 při demolici města kvůli uhlí. Náhradní socialistický pivovar zprovozněný v roce 1976 v Sedleci u Mostu už tak kvalitní mok nevyráběl a v roce 1998 skončil.

Speciální akcí spolku je cyklistické putování s názvem Dobroděj na kole. V roce 2019 jeli účastníci 500 kilometrů z Kyjova do Loun. Cestou pořádají besedy s dětmi na téma život se zrakovým postižením.
Spolek Dobroděj rozdal za 13 let potřebným už tři čtvrtě milionu. A nekončí