Její fotografie, na které sebevědomě pózuje na motorce mezi drsnými motorkáři, je na titulní straně originálního mosteckého kalendáře. Provokuje, baví, inspiruje.

Proč jste do toho focení šla?
Já miluji vzruch, miluji veselý život, a ne myslet jen na smutné věci.

Když vám nabídli, že můžete být na motorce, jak jste reagovala?
Já sama jsem se přihlásila! Pan fotograf nám oznámil, jaké budou možnosti a já byla první, která povstala. Křičela jsem „já chci na motorku!", protože jsem na ní kdysi jezdila. Jezdila jsem i autem. Ještě mám řidičák.

Vy máte řidičák na motorku?
Na auto i na motorku.

Kdy jste na ní jezdila?
To je tak třicet let zpátky.

Jiřina Hasenöhrlová.

Jakou jste měla motorku?
Jawu. Byla to dvaapůlka. Můj syn měl ještě třiapůlku, ale na ní jsem nejezdila.

Takových žen jako vy moc není. Proč zrovna motorka?
Já jsem to milovala. Strašně se mi to líbilo. Bývalo by bylo lepší pětikilo, protože to už má nějakou sílu… Byl to prostě můj život.

Vzpomenete si, kdy jste naposledy vyjela na své motorce?
To už je vážně dávno. Bylo mi asi kolem padesátky.

Jak jste se cítila znovu na motorce?
Krásně. Jenom vzlétnout! Tyhle motorky jsou větší, mohutnější, jsou nádherný. Moc se mi líbí. Na tu motorku mě posadili ti hoši, protože byla vysoko a byla opřena o podstavec. Když jsem si na ni sedla, tak jsem rozpřáhla paže a řekla jsem to je síla, to je nádhera, jsem jako anděl.

A co vaše motorkářské oblečení?
Do toho oblečku mě hezky oblíkli. Já se jich ptala, „jak jste poznali, jestli mi to bude?" a oni odpověděli, že si mě okoukli.

Jaký je váš vzkaz seniorům, kteří si myslí, že ve vysokém věku už jejich život skončil?
Tyto momenty má asi každý z nás, protože už máme potíže, už máme svá léta, už víme o tom, že už daleko do toho konce nemáme. Ale pokud jde žít, tak žijme! Já se teď s ostatními těším na zábavy. U nás v domově jich brzy bude několik. Těšíme se, že si zase zazpíváme, že ten život tady je ještě trošku hezký.

OPTIMISTKA Jiřina Hasenöhrlová má 85 let. Žije s přítelem v bytě v Domově pro seniory v ulici Jiřího Wolkera v Mostě. Pochází z obce Bystřany na Teplicku. Během 2. světové války žila v Praze, kam její rodina v roce 1938 utekla před nacisty. Po válce se vrátila domů, do Bystřan. V mosteckém domově pro seniory, kde žije již čtrnáct let, je velice spokojena. „Jsem tady doma, je tu moc hezky. A máme tu bezvadnou vedoucí," řekla Mosteckému deníku.

Jak to vzniklo

Mostečtí senioři mají netradiční kalendář, který v podstatě sami vytvořili a nafotografovali se známým mosteckým fotografem Danielem Šeinerem. Aktéry na fotografiích jsou také zaměstnanci Městské správy sociálních služeb Most (MSSS). Od začátku prosince bude nástěnný kalendář v prodeji za 140 korun.

S nápadem přišla ředitelka MSSS Pavla Radová, která tak chtěla ukázat, že senioři jsou aktivní lidé i třeba v pokročilém věku, se smyslem pro život a pro humor. Oslovila několik mosteckých fotografů. Nechala je vypracovat nápady pro témata jednotlivých snímků.

„Byl jsem tím projektem nadšen, tak se ze mě nápady jen sypaly, evidentně mé nápady ředitelku nadchly, tak jsme si plácli," říká fotograf Daniel Šeiner, který je autorem všech snímků kalendáře.

Pro výběr aktivit pro jednotlivé snímky se uskutečnil casting v domově důchodců Astra, na který dorazili zájemci o fotografování pro kalendář. „Na něm jsme společně vybrali pro každý snímek vyhovující seniory a zaměstnance MSSS. Spolupráce s nimi byla výborná je vidět, jak je pro ně focení velkým zpestřením jejich života," doplňuje fotograf s tím, že i pro něj bylo fotografování se seniory zcela novou zkušeností.

„Musím říct, že mi to hodně změnilo i pohled na samotné seniory. Překvapuje mě jejich humor, životní zkušenosti a vitalita vzhledem k jejich věku. Zajímavé situace při focení vznikali třeba při tom, když se na naše snažení dívali náhodní kolemjdoucí. Když pronášeli větu, co to tady proboha dělají, ta na jejich tvářích bylo vidět překvapení. Já se tomu v duchu jen zasmál, protože vím, že jsme dělali skvělou věc," uzavřel Daniel Šeiner.

Kalendář, který obsahuje jedinečné fotografie, bude možné zakoupit od 7. prosince buď v budově ředitelství MSSS Most v Astře, nebo v jednotlivých zařízeních MSSS Most a v Turistickém informační centru města Most v budově magistrátu.