Mostecký deník zjistil, že na kopci mezi jezerem Benedikt a sídlištěm Liščí Vrch vznikne obytný komplex s jedenácti dvoupodlažními rodinnými domy. Každý stojí i s pozemkem necelé čtyři miliony korun. Areál s výhledem na České středohoří a rekreační zónu má být dokončen na podzim příštího roku. Bude prvním uzavřeným resortem v Mostě. Lokalita se oplotí, vlastníci vilek budou sdílet společnou bránu a s koupí domu získají i spoluvlastnický podíl na komplexu, v jehož velké části budou zelené plochy s parkovou úpravou a stromy.

„Je to výjimečný projekt," řekla Mosteckému deníku manažerka kvality Lenka Zítková ze společnosti Herkul, která domy postaví na klíč a předá k nastěhování. Budou pouze bez kuchyňské linky, interiéry si kupující doladí sám. Zájem o novinku už je, ale ne vyprodáno.

Firma kdysi na stejném palouku chtěla postavit tříhvězdičkový hotel s kapacitou 68 lůžek. „Od toho se upustilo," sdělil Radovan Dušek, místopředseda představenstva společnosti Herkul. Hotel měl doplnit služby sousedního relaxačního a sportovního střediska Tornádo Sport.

Most roste do šířky

Nové rodinné domy se začaly v Mostě budovat ve velkém po roce 1989. Nejrozsáhlejší výstavba změnila okrajové městské části, hlavně oblast pod Resslem u hřbitova, Souš, Vtelno, lokality Benedikt a V Sadech. Slabou stránkou Mostu zůstává nízká architektonická úroveň panelových sídlišť. Město je ve struktuře bydlení zvláštní. Starý Most byl zbourán kvůli těžbě uhlí a nové město sídlištního typu vzniklo v letech 1954 až 1990, kdy se výstavba paneláků zastavila.

Počet lidí žijících v rodinných domech je ve srovnání s jinými městy nízký, přestože výstavba vilek zintenzivnila. Například v letech 2001 až 2012 přibylo v rodinných domech 284 bytů, ale jen 48 bytů v domech bytových. Radnice hovoří o malých satelitních městečkách. „Jejich výhodou je velmi dobrá dostupnost veškeré občanské vybavenosti, kterou město nabízí," uvádí Strategický plán rozvoje města Mostu do roku 2020.

Zatímco soukromí investoři budují na okraji Mostu nové vilky, místní samospráva musí řešit problémy uvnitř města. Čelí hrozbě vylidňování a vzniku dalších sociálně vyloučených zón.

SOUKROMÍ U SÍDLIŠTĚ Rodinné domy na okraji sídliště Liščí Vrch (Sedmistovky) budou tvořit takzvaný Resort Benedikt – Výhled. Předpokládá se, že jejich majitelé vytvoří společenství vlastníků. V oploceném areálu budou využívat veškerých výhod města (blízké obchody, MHD a škola) a zároveň budou mít oddělené soukromí. Zahrádky a terasy budou nasměrovány na jihovýchodní výhled na Benedikt a České středohoří s dominantou kostela ve Vtelně. Kontejnery na odpadky budou vně oploceného komplexu.