Mládek chtěl znát stanoviska k případnému prolomení či neprolomení těžebních limitů na dole ČSA, které chrání Horní Jiřetín před rozšířením těžby uhlí.

O limitech má vláda rozhodnout letos.

„Je pro to předpoklad, že by vláda mohla rozhodnout v červenci," řekl Mládek.

Ministr stále prosazuje podle něj kompromisní variantu, že případné rozšíření těžby by zasáhlo jen část Jiřetína. Připustil však, že těžařům a vedení Jiřetína se tato možnost nelíbí.

"Předložil jsem panu ministrovi přímé důkazy toho, že podle našeho názoru nemůže být těžba rentabilní," řekl jiřetínský starosta Vladimír Buřt (Strana zelených).

Severní energetická, která důl ČSA vlastní, navrhuje vznik společného podniku státu a těžební společnosti. Tento podnik by podle těžařů všechno uhlí vytěžil a zaručil, že velká část zisku zůstane v regionu.

"Stát by měl určovat, kam a za jakou cenu bude domácí uhlí dodáno, aby bylo maximálně využito ve prospěch občanů. Proto Severní energetická vládě navrhla společný podnik, který vrací stát do hry. Podle těžařů by podnik měl garantovat, že obce v regionu budou dostávat podstatně více peněz z těžby, než dostávají dosud. Návrh na vládě leží již druhé volební období," sdělila už dříve mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Firma dnes oznámila, že bude aktualizovat svou nabídku kompenzací pro obyvatele Horního Jiřetína.

V Litvínově Mládek nebyl

Rozhodnutí o prolomení limitů těžby bude mimo jiné záviset i na tom, zda se ukáže, jestli se těžba za limity vyplatí. Ministerstvo průmyslu a obchodu si proto v těchto dnech nechává zpracovávat nezávislou studii, upozornil Mládek.

V Horním Jiřetíně si Mládek prohlédl podrobné mapy oblasti. "Co je pro mě trochu nové, je velikost toho území, které, byť nepřímo, bude eventuálně zasaženo tím rozhodnutím. On to zdaleka není jen Horní Jiřetín, ale také město Litvínov," řekl ministr.

Litvínov dnes ministr nenavštívil, což rozhněvalo starostku Kamilu Bláhovou (ANO). Mládek připomněl, že byl v Litvínově před rokem. "Já samozřejmě někdy v budoucnu do Litvínova zajedu," uvedl.

Kolem případného prolomení limitů se v posledních týdnech rozpoutala ostrá diskuse. Ministerstvo průmyslu zpracovalo čtyři varianty, jak s limity stanovenými v roce 1991 dále nakládat. Vedle jejich úplného prolomení, úplného zachování, nebo uvolnění pouze v dole Bílina je ve hře také varianta posunutí limitů v Bílině a částečně i v dole ČSA, kde těží Severní energetická.