Jak dnes informoval Český rozhlas, Ústavní soud vyhověl návrhu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové, která navrhla zrušení některých částí vyhlášek severočeských měst Litvínova a Varnsdorfu.

Vyhlášky, která platily v Litvínově od roku 2012 a Varnsdorfu od roku 2013, se týkaly zákazu vysedávání na zídkách a obrubnících. 

Mostečan sedí na své židli ve Stovce. Kdyby ho načapali strážníci, musel by vstát.
Zákaz sezení venku má už pár tisíc porušení


"Protivysedávací vyhláška" platila již druhým rokem i v Mostě. Loni městská policie řešila 2 152 přestupků za její porušení. „Napoprvé tento přestupek řešíme domluvou, pokud už se jedná o recidivu, tak uložíme pokutu. Ta může být až do výše 1 000 korun,“ tvrdí Vlastimil Litto, mluvčí strážníků. Podle nich lidi vyhlášku nedodržují hlavně na třídě Budovatelů mezi bloky 89 100 (Stovka) a v ulici Javorová u bloku 525. Přesto městská policie soudí, že omezení takzvaných škodlivých činností přineslo určité zlepšení.

Zdroj: Youtube

Důvodem nařízení je udržování veřejného pořádku, zlepšení vzhledu měst a ochrana veřejné zeleně. Podle ombudsmanky ale porušují svobodu pohybu a jsou protiústavní. Sezení mimo lavičku není činnost sama o sobě škodlivá a tímto nepřiměřeným omezením nelze bojovat proti vandalismu.

Nařízení zatím platí ale i v dalších městech a obcích - Duchcově, Krupce, Bílině či Rotavě. Ty zatím soud nezrušil. Verdikt má sloužit jako precedent, který by pak ostatní města měla respektovat, a příslušné vyhlášky zrušit.

Cvičení důchodců v Koukolově vile
Péče o nemocné příbuzné. Lidé dostanou placené volno

Co říká vyhláška o sezení
Cílem je předcházení narušování veřejného pořádku, ochrana zeleně a zlepšení vzhledu města. Škodlivé činnosti na ulici, které město zakazuje, jsou: umísťování a používání lavic, laviček, židlí, křesel, sedacích souprav, stolů a příprava pokrmů (grily, udírny, vařiče), dále sezení na stavebních částech, předmětech a zařízeních, které k tomu nejsou určeny (palisády, zděné a betonové zídky a zábrany, odpadkové koše). Zákaz se nevztahuje na povolený prodej zboží, na handicapované lidi například s chodítkem se sedačkou a na nemocné, kteří si potřebují na chvíli třeba na zídce odpočinout. Sezení je jinak povoleno na lavičkách vlastníků prostranství.

Kam na film pod širým nebem a hvězdami? V Česku hraje 70 letních kin