Zastupitelé se v září sešli dvakrát. Poprvé se jednalo o mimořádné zasedání, které skončilo ani ne po hodině kvůli neshodě na programu a následném odchodu několika z nich, což způsobilo takzvanou neusnášeníschopnost. Podruhé už to tak dramatické nebylo.

Politici stihli projednat všech více než 30 připravených bodů. Přiklepli například dotaci Partnerskému spolku Litvínov; odsouhlasili prodej pozemků pro vybudování parkoviště vedle bývalé restaurace Pod Lesem, kterou nyní předělává společnost Strojírna Litvínov; schválili také smlouvu o příměstské dopravě.

Nejvíce času si vyžádala diskuse kolem aktuálních investičních akcí, konkrétně pak rekonstrukce komunikací u jazykové základní školy. Do té se zapojili i dva obyvatelé dané lokality. „Proč budeme mí na místě méně parkovacích míst? A nejen to. Je tam spousta dalších nesmyslů. Na konce chodníků se nepokládají ořezané dlažební kostky, ale jen se tam udusává štěrk," řekl jeden z občanů.

„V globálu tam parkovacích míst bude víc," nechal se slyšet místostarosta Karel Linhart. Odpovědí mu bylo, že lidé chtějí mít parkovací místa tam kde byla, nikoli u volejbalových kurtů.

„K projektu se snad ani nebudu vyjadřovat, to je hotový paskvil," pronesl další z občanů. Právě projektant je trnem v oku lidí ze čtyř rekonstruovaných ulic. „Nebudeme ho pravděpodobně dále využívat," řekla vedoucí odboru investic a regionálního rozvoje Hana Nováková.

Opravy na Osadě jsou nyní rozdělené do dvou etap. První měla skončit včera, druhá má trvat do konce října.

Vedle prací u jazykovky došlo i na řešení situace v centru města, kde se rekonstruuje ulice Mostecká. Tam se termín dokončení posunul ze 30. září na 23. října.

„Ve skrytu duše jsme doufali, že se to stihne, pak se ale objevily problémy a termín jsme museli posunout. Je tu ale možnost, že se vše dokončí o 14 dní dřív," dodal místostarosta Linhart.

Jeho počínání logicky kritizovali nejvíce opoziční zastupitelé. „Pane místostarosto, měl byste dostat medaili za neschopnost, investiční akce očividně nezvládáte," zahulákal na celý sál Daniel Volák.

O odlehčený a jemně ironický konec zasedání se postaral šéf městské společnosti SPORTaS Miroslav Otcovský. „Chtěl bych vás pozvat do Citadely na film Ať žije svoboda. Je to o předvolebním boji v jednom italském městě," řekl Otcovský.

Příští zasedání zastupitelstva by se mělo uskutečnit v listopadu. Na židlích už budou sedět politici, které občané zvolí příští týden v komunálních volbách.