Česká televize začne v květnu vysílat nový osmidílný dokumentární seriál Parta maraton. Mezi šesti lidmi, kteří během osmi měsíců zkusí změnit svůj životní styl, jsou i dva Mostečané, manželé a policisté Kateřina a Zdeněk. Uvidíme jejich přípravu na pražský maraton. Provázet je bude proslulý ultramaratonec Miloš Škorpil.

„Rozhodně jsem nehledal žádné profesionální sportovce, prostě lidi z ulice," říká. První díl bude 11. května večer na ČT1.

Pro aktéry z Mostu to není snadné období. „Je to o překonání sebe sama, o přijetí poměrně velké výzvy," vysvětluje Zdeněk, proč se s manželkou do seriálu přihlásili.

Nikdo neví, jak to skončí

„Výjimečností tohoto dokumentárního cyklu je fakt, že příběh zaznamenáváme v reálném čase. Ani já sám nevím, jak naše šestice dopadne," svěřuje se kreativní producent Petr Kubica.

Manželský pár policistů z Mostu, Katka (32 let) a Zdeněk (35 let), reprezentuje typickou českou rodinu: oba hodně pracují, ale Katka se k tomu musí starat i o domácnost a malou dceru, zatímco Zdeněk má čas na svoje koníčky. Kateřina pracuje u policie už přes deset let. Zabývá se spisovou agendou a hlídkovou a obchůzkovou činností v terénu. Svůj volný čas tráví nejraději s rodinnou v přírodě. Před natáčením si se Zdeňkem dali slib, že do cíle maratonu doběhnou spolu. Zdeněk stejně jako Kateřina pracuje u policie už přes deset let. Je zařazen na Službě kriminální policie a zároveň pracuje jako člen pořádkové jednotky. Svůj volný čas tráví nejraději sportem a kromě jiného je také členem otužilecké linie.

Podle producenta dá dokument divákům i konkrétní rady jak s běháním začít. "Hlavně chceme ale co nejvíce lidí inspirovat a ukázat, že tento sport je pro každého bez rozdílu věku, pohlaví či fyzické konstituce," dodává.

Mezi šesti hlavními hrdiny uvidíme kromě Zdeňka a Kateřiny z Mostu také spisovatele Josefa Formánka, nezaměstnanou Magdu, šéfkuchaře Davida a čerstvou maturantku z Karlových Varů Katku.