Majitelé nemovitostí jsou zoufalí. Někteří ještě boj se zloději nevzdávají a jezdí zámky na dřevěných dveřích stále kontrolovat. „Auto už tu ale nemá nikdo,“ říká vlastník jedné z garáží z Litvínova, který Mostecký deník na problém upozornil. Jméno mladého muže redakce zná, na jeho přání ho ale nezveřejní. Jeho stavba stojí. Okolní garáže se zřítily. Kovkopové je ohlodali tak důkladně, že betonové stropy už nemá co nést.

Ve středu je v areálu na dohled od komořanské teplárny čtveřice lidí.

U hlavní silnice, která končí kdesi před šachtou, zaparkovali dokonce auto. Do kufru po nájezdu skládají kování od vrat a spoustu dalšího šrotu. Přivezli si na to nářadí v plastovém kufříku. „Taky jsem tu měl garáž, ale už spadla,“ poznamenává zloděj.

Policii zaměstnávají zloději kovů každý týden

Zmůže s tím něco policie? Boj se „šroťáky“ nemá konce. „Každý týden mostecká policie vyšetřuje případy krádeží věcí z kovů. Zloději kradou nejen ve sklepech, v domech, ale i v lokalitách těžebních společností, na Českých drahách, zahrádkách a v různých firmách,“ vypočítává mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková.

Garáže straší i další obce

Demolování garáží je problémem i v Obrnicích. Obec se to snažila řešit jejich bezplatným převedením do svého majetku. Ne vždy to ale bylo možné. „Některé garáže nám majitelé nedali nebo jsou na ně uvaleny exekuce, dlouhé roky je k nim zamezen přístup,“ říká místostarosta Stanislav Zaspal.