Čtvrtletní výsledky zahrnovaly odpisy hodnoty majetku v celkovém objemu kolem pěti miliard zlotých, z toho 4,2 miliardy zlotých připadalo na ztrátovou litevskou divizi Orlen Lietuva a 711 milionů zlotých (téměř pět miliard Kč) na Unipetrol. Firma uvedla, že je připravena rafinerii Orlen Lietuva dočasně uzavřít, pokud se zhorší makroekonomické podmínky.

„Čtvrté a první čtvrtletí jsou obvykle pro rafinerský sektor nejhorší. Marže jsou na nejnižší úrovni a prodej je slabý. Připravujeme se proto na nejhorší scénáře, které by mohly nastat na přelomu let 2014 a 2015. Prvním krokem by mohlo být dočasné uzavření litevské rafinerie," prohlásil náměstek šéfa PKN Slawomir Jedrzejczyk.

PKN se podobně jako další podniky v odvětví potýká s nízkými maržemi. Litevská divize Orlen Lietuva navíc zápasí s vysokými přepravními náklady. PKN se letos nepodařilo přesvědčit litevské železnice, aby rafinerii, která je jejich největším zákazníkem, snížily poplatky za přepravu ropy.

PKN koupila litevskou rafinerii v roce 2006 za 2,6 miliardy dolarů (53 miliard Kč) a další miliardu dolarů investovala do její modernizace. Odpisy snížily účetní hodnotu závodu na pouhých 500 milionů zlotých (3,3 miliardy Kč), přesto by podle analytiků bylo pro PKN obtížné nalézt pro tuto rafinerii kupce.

V loňském roce Orlen Lietuva prodělala rekordních 94,3 milionu dolarů. Divize je nicméně největším daňovým poplatníkem v Litvě a podílí se zhruba čtvrtinou na celkovém exportu země. Uzavření rafinerie by bylo politicky citlivou záležitostí, litevská vláda však dala najevo, že neplánuje státní záchranu podniku, napsala zahraniční agentura Reuters.

Unipetrol, který je součástí polské skupiny od roku 2005, kontroluje Českou rafinérskou a zaměřuje se na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu.

Společnost Unipetrol oznámila, že její čistá ztráta ve druhém čtvrtletí prudce stoupla na 3,5 miliardy korun z loňských 429 milionů. Firma se potýká se slabými výsledky v rafinerském sektoru.