Seniorka Margita Apeltauerová je jedna z mála žen, které našly odvahu přiblížit se alespoň na metr k podchodu na vlakovém nádraží. Mostecký deník ji o to požádal, aby zachytil autentickou reakci člověka, který podchod pro lidi dosud neviděl. Je sice otevřený, ale už není pro lidi. Museli by umět létat jako netopýři, aby se bez újmy a čistých nohou dostali jeskynní tmou přes hromady hnusu. „Nikdy bych tam nevešla," prohlásí seniorka. Ohlédne se ještě za bezdomovcem, který leží bosý u vchodu. „Už chápu, proč lidé z Rudolic chodí raději po kolejích," dodá. Usměje se, aby zaplašila černé myšlenky. Nemůže pochopit, že hygiena klesla až na samé dno.

Podchod spojující Most s městskou částí Rudolice je největší v okrese. Byl mnohokrát opravován a poté zničen. Teď vypadá nejhůř v historii. Co vše se děje ve dne v noci dole v temnotách, je záhada.

Radní včera rozhodli, že město, kterému podchod patří, zaplatí za další opravu až 1,5 milionu korun. Vzali je ze dvou milionů, které zbyly z několika nerealizovaných investičních akcí. Do podchodu se bude vstupovat přes turniket na čip. Bezpečnost mají ohlídat i kamery.

„Rekonstrukce začne letos," sdělila mluvčí radnice Alena Sedláčková. Kritici už loni varovali: jsou to opět vyhozené peníze.