Litvínov se ve svém boji spoléhá i na to, že jeho starostou je poslanec Milan Šťovíček (VV), který je jedním z těch, na jejichž hlasu závisí další existence vlády. S připomínkami Milana Šťovíčka nesouhlasí člen zastupitelstva města Martin Klika (ČSSD).

O energetické koncepci by měla vláda diskutovat už na konci srpna. Dokument, který předkládá ministr průmyslu Martin Kuba (ODS), nechává mimo jiné otevřené i zásady pro těžbu uhlí. A to je v Litvínově silné téma. Jeden z výrazných bojovníků za neprolamování limitů těžby Šťovíček měl v roce 2010 v pětadvacetitisícovém městě takovou podporu, že se dostal do čela radnice i do Poslanecké sněmovny. Po rozkolu dříve vládních Věcí veřejných jeho hlas získal ještě více na síle a mohl by být tím, kdo rozhodne o těsné většině u řady stěžejních zákonů.

„Kontaktoval jsem některá další ministerstva a předpokládám, že surovinovou politiku budou připomínkovat i ony. Předpokládám, že před vládou o tom budu s některými lidmi hovořit," řekl Milan Šťovíček.

Jím vedené město už posílá své připomínky. Především chce záruku neprolomení limitů i v dalších letech, respektování soukromého vlastnictví obyvatel a silnější pozici státu při povolování těžby.

Dalším kritikem v oblasti surovinové politiky je i předseda výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínova Emil Jeníček.

„Surovinová politika v České republice jde trochu jiným směrem, než kam směřuje politika Evropské unie," řekl Jeníček k projednávanému tématu.

Se způsobem, jakým starosta Milan Šťovíček zveřejnil své připomínky k návrhu surovinové politiky, ostře nesouhlasí zastupitel Martin Klika za poslanecký klub ČSSD.

Podle něj nebyli zastupitelé města s připomínkami vůbec seznámeni. Svůj osobní názor k dané problematice tak prý Šťovíček prezentuje jako postoj města Litvínova.

„Vyzýváme starostu Milana Šťovíčka, aby své osobní názory a připomínky nadále zveřejňoval pouze jako poslanec a občan, nikoliv jako starosta města," uvedl Martin Klika v tiskové zprávě zaslané novinářům.