Březen bude v litvínovské knihovně nabitý akcemi. Dětské oddělení si pro své čtenáře připravilo třeba velkou soutěž Pohádkové luštění. Ta odstartuje 6. března a potrvá až do konce měsíce. Soutěžení bude spočívat v tom, že každý týden budou děti podle indicií hádat pohádku, pohádkový předmět nebo pohádkovou postavu. „Indicie budou mít pokaždé jinou formu. Knihovníci se převléknou do kostýmů, budou pouštět videa, děti luštit úkoly nebo se řídit podle různých předmětů, včetně knížek," přiblížila aktivitu vedoucí dětského oddělení Iva Freibergová.

Ta dále řekla, že během měsíce proběhnou celkem čtyři hádání a ten, kdo v daném týdnu přijde na hledanou odpověď jako první, vyhraje zajímavou cenu.

Booktubeři

InfoblokZdroj: DeníkDětské oddělení také rozjede novinku. Na dětské stránce Febík začne zveřejňovat příspěvky booktuberů. „Jedná se o videa věnovaná knihám. Dětští čtenáři v krátkých vstupech doporučují svým kamarádům knihy, které přečetli, a ty se staly jejich oblíbenými," popsal knihovník Vladimír Kraft, jak to celé bude fungovat. Natáčení a zveřejňování spotů bude pokračovat i po skončení březnových oslav.

Již tradičně se uskuteční akce Poděkování fenky Ťapky. Součástí programu má být hudební vystoupení. Na poslední den v měsíci dětské oddělení přichystalo klasickou přespávačku Noc s Andersenem.

Živo bude i u dospělých

Pořádně živo bude i v oddělení pro dospělé. Tam na čtenáře čekají jak tradiční akce, tak i spousta novinek. Mezi tradiční program se řadí například burza knih, která letos proběhne poslední týden v březnu.

„Je to velmi vyhledávaná akce, často se na ni lidé ptají už několik týdnů předem. Nyní intenzivně doplňujeme odepsané a vyřazené knihy, tak aby si je čtenáři mohli za symbolickou částku koupit," informovala Deník vedoucí dospělého oddělení Michaela Hrabinská. Vstup bude jako každý rok bočním vchodem, za knihu čtenáři zaplatí průměrně pět až deset korun. Chybět nebude ani knihovnická dílnička Tvoříme bez talentu.

Těšte se na výstavy

Knihovnice si pro návštěvníky připravily hned dvě celoměsíční výstavy. V jedné z nich chystají prezentaci činnosti zdejšího klubu pro mladé Libris and Creativity. Dále se chystá výstava s názvem Poklady ze sklepa.

„Myšlenka této akce je jednoduchá. Je spousta knih, které jsou krásné a které už se nám nevejdou do regálů v půjčovně a dáváme je do skladu. Rozhodly jsme se, že tyto knihy opět vyneseme ven na světlo a vystavíme je, aby si je čtenáři mohli prohlédnout a vypůjčit," řekla Hrabinská.

Časopis a videokanál

I dospělí budou soutěžit, při Poznej svého knihovníka. „Smyslem je, abychom se trochu lépe se čtenáři poznali, aby si nás pamatovali a nebyli jsme pro ně jen anonymní osoby," přiblížila Hrabinská podstatu soutěže.

Aby toho nebylo málo, bude se i oceňovat. Slavnostně vyhlášena bude nejlepší čtenářská babička. Prozatím pracují knihovnice dospělého oddělení s nominacemi, vyhlášení proběhne v polovině března. Vrcholem měsíce čtenářů v dospělém oddělení bude křest prvního čísla časopisu, spojený se spuštěním youtube videokanálu MkL TV. Obojí proběhne 22. března. Knihovnický časopis pro dospělé bude prezentovat činnost knihovny, informovat o základním provozu a chystaných novinkách. Podobně zaměřená budou i videa.

Oslavy uzavře druhý tematický večer věnovaný oslavám svátků našich předků.