Nové vedení litvínovské radnice vyrukovalo se svým prvním oficiálním prohlášením. V něm podpořilo záměr ministra financí Andreje Babiše, jenž se minulý týden nechal slyšet, že by poplatky za těžbu uhlí od příštího roku zvýšil až desetinásobně. Litvínov Babiše žádá, aby ve svém úsilí vytrval.

Představa Andreje Babiše v souvislosti s těžebními poplatky se výrazně rozchází s názorem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Ten navrhuje zvýšení dvojnásobné. Těžaři v současné době odvádějí 1,5 procenta z tržní ceny uhlí.

Na stranu ministra financí se postavila litvínovská radnice. „Podporujeme úmysl ministra financí zvýšit těžební poplatky na minimálně desetinásobek jejich současné sazby. Současně nesouhlasíme s postojem ministra Jana Mládka, který začal ustupovat nátlaku těžebních společností a prosazuje pouhé kosmetické navýšení na tři procenta,“ uvádí se v prohlášení, pod které se podepsala starostka Kamila Bláhová i místostarostové Erika Sedláčková a Milan Šťovíček.

Platíme pořád víc

V prohlášení se dále uvádí, že stát uhlí neprodává, ale přenechává ho těžařům, čímž se tedy zbavuje svého majetku za směšných 1,5 procenta jeho současné hodnoty. „Dvojnásobné zvýšení poplatku tento problém neřeší. Stát nyní každoročně přenechává těžebním firmám hnědé uhlí v hodnotě více než 20 miliard korun, ale dostane za něj necelé 0,2 miliardy korun,“ stojí v dokumentu.

Těžebním společnostem se záměr ministra financí pochopitelně nelíbí. Argumentují tím, že ačkoli se poplatek od roku 1992 nezvýšil, reálně odvádějí státu stále vyšší částky. „Odvody z těžby uhlí do státního rozpočtu se od 90. let několikrát navýšily. Tržní cena totiž několikrát vzrostla. Zatímco v roce 2008 odvedla naše těžební společnost státu za každý milion vytěžených tun uhlí 4,5 milionu korun, v roce 2013 to bylo už 8,7 milionu,“ uvedla mluvčí Severní energetické Gabriela Sáričková Benešová pro ČTK.