Radnice věnuje Janovu, kde žije zhruba 5 000 lidí, velkou pozornost. "V posledních letech se investovalo do sídliště téměř 150 milionů korun, nové jsou chodníky, místní komunikace, veřejné prostranství," popsala místostarostka Litvínova Erika Sedláčková.

Mezi paneláky, z nichž některé jsou prázdné, další neudržované, se vchody plnými odpadků, se vyjímá opravená mateřská škola Paraplíčko, kterou navštěvuje 120 dětí. "Ty z rodin se sociálními problémy chodí až do posledního ročníku," řekla ředitelka místní základní školy a dvou mateřských škol Miroslava Holubová. "Uvádějí, že nemají peníze na poplatky, proto dávají předškolní děti na čtyři hodiny dopoledne a před obědem je vyzvedávají," uvedla.

Obava z novinky

Velký problém by v Janově zřejmě nastal, pokud by bylo zavedeno povinné předškolní vzdělávání, jak navrhuje ministerstvo školství. Školku by zaplnily pětileté děti početných místních rodin a nedostávala by se místa na mladší. Paraplíčko nyní navštěvují i děti dvouleté a děti s mentálním či zdravotním postižením.

Upřednostnění pětiletých by se projevilo v příjmech školek, které by měly méně peněz z úplaty za předškolní vzdělávání. Ta se nyní pohybuje v Ústeckém kraji v rozmezí 250 až 400 korun na dítě a měsíc. V Paraplíčku platí rodiče 280 a 35 korun za stravu na den. "Provoz by tak nejspíš musely o to víc dotovat obce," řekla Sedláčková. Ve školce je už nyní kapacita obsazena, ve druhé janovské školce je ze 105 míst volných dvacet.

Záškoláctví a stěhování

V Janově od září pomáhají asistentky prevence kriminality, jsou zejména u školy, kterou navštěvuje 478 dětí. Největším problémem nejsou podle ředitelky ve škole drogy, ale záškoláctví a časté stěhování rodin. "Přijdou a za tři měsíce nebo půl roku se stěhují jinam," uvedla Holubová. Individuální plány musí škola připravovat pro žáky z rodin, které se po delší době vrátily z Velké Británie. Ve škole působí sedm asistentů a dva sociální pomocníci. "Potřebovali bychom těchto lidí daleko víc, ale nejsou na to peníze," zmínila ředitelka.

Život na sídlišti by mohlo zpříjemnit opravované víceúčelové hřiště. "Žije tu mnoho rodin, které neodjíždí nikam na prázdniny, neopouští lokalitu. Děti tak budou mít alespoň nějakou zábavu," uvedla Sedláčková s tím, že hřiště bude hlídat správce. "To je kvůli vandalismu nutné," podotkla místostarostka