„Pro Litvínov je dnešní den velmi významný. Slavnostně otevíráme areál, který je jednou z největších investičních akcí v dějinách města," řekl na tiskové konferenci před zahájením akce starosta Milan Šťovíček.

Areál totiž vyšel na 208 milionů korun. Osm milionů dalo město, zbytkem financí se podílel stát.

Rekreační plocha Nové Záluží se rozprostírá na ploše 35 hektarů. Tvoří ho deset různých tras o délce více jak osm kilometrů. Sportovní vyžití tu najdou především vášniví cyklisté, bruslaři, ale i lidé na procházce.

„Součástí příměstské rekreační oblasti je také lesopark a naučný park, což jistě ocení především děti," doplnila informaci Jana Břečková z odboru regionálního rozvoje.

Rozlehlé vodní plochy využijí především rybáři. V celém areálu jsou celkem tři Šedák, Rudý Sever a Nová Voda. „Koupání bohužel není možné. Odbahnění vody je velice nákladné," řekl s politováním Šťovíček.

Slavnostního otevření Nového Záluží se zúčastnily desítky lidí. Všude kolem zaznívaly spokojené ohlasy.

„Jsem moc ráda, že v Litvínově vznikl takový sportovní areál. Už nemusíme na brusle jezdit do Mostu na Matyldu nebo Benedikt," řekla s nadšením Lucie Šerková, mladá maminka z Litvínova, která na otevření přišla s rodinou.

Ti, kteří přijedou do areálu autem, mají k dispozici celkem 41 parkovacích míst.