Krajští radní schválili zapojení Českých drah do regionální integrované dopravy (DÚK). Co to znamená například pro Mostečany?

Pokud dnes jede cestující veřejnou dopravou z Mostu do nemocnice v Teplicích, musí kombinovat vlak a trolejbus. Potřebuje tedy dvě jízdenky tam a dvě zpět. V jednom směru zaplatí za vlak 48 Kč a za trolejbus nebo autobus DÚK v Teplicích 20 Kč. Cesta tam i zpět vyjde na 136 Kč. Od nového roku však zakoupí na nádraží ČD jízdenku v hodnotě 40 Kč, která platí ve vlaku i v MHD Teplice. V opačném směru zakoupí jízdenku do Mostu přímo v trolejbusu v Teplicích (ty již jednotnou jízdenku používají), kterou jen ukáže ve vlaku průvodčímu. Nákup jízdenek se tak nejen zjednodušuje, ale i výrazně zlevní, neboť cesta tam i zpět vyjde jen na 80 Kč. Úspora je 56 Kč.

Ústecký kraj se snažil o sjednocení jízdenek už delší dobu, protože ročně u Českých drah objednává přes 7,5 milionu kilometrů spojů ročně a na vlaky navazuje mnoho autobusových linek. „Nejen obyvatelům Ústeckého kraje, ale i návštěvníkům se otevírá možnost cestování po kraji na jednu jízdenku s možností přestupu mezi autobusy a vlaky. Zařadili jsme se k několika málo krajům, které tuto výsadu umožňují, a to bez nutnosti pořizovat nějakou kartu," prohlásil hejtman Oldřich Bubeníček.

Integrace je zatím bez čipových karet, ale nabízí širokou škálu jízdného pro několik kategorií cestujících, od jednotlivého po časové. Přestupné jízdenky jsou zatím jen v papírové podobě, ale platí v osobních a spěšných vlacích v objednávce Ústeckého kraje i v rychlících v objednávce Ministerstva dopravy. Naopak neplatí v mezinárodních vlacích EC nebo EN, které však na vnitřní obsluhu Ústeckého kraje nemají významný vliv.

„Výhoda není zdaleka jen v přestupování, ale i v kombinování na jedné trase, například držitel měsíční jízdenky DÚK z Chomutova do Mostu za 1 092 Kč pro dospělé, nebo za 806 Kč pro studenty může při denním dojíždění střídat vlaky i autobusy, podle toho, co se mu zrovna hodí, nebo co jede dříve, když mu například skončí škola," představil další výhody krajský radní Jaroslav Komínek.

BUDOUCNOST Od ledna 2016 mohou cestující jednotnou jízdenku využívat ve 250 autobusech a vlacích ČD v rámci území Ústeckého kraje, v MHD Teplice a MHD Ústí nad Labem. Ústecký kraj jedná s dalšími subjekty zajišťujícími v kraji veřejnou dopravu. Jak se budou připojovat další města s MHD, nebo dokonce provozy na turistických tratích, mají přibývat další výhody. Více o integraci dopravy a o MHD na Mostecku si přečtěte ZDE.