Na začátku byl nápad maminky malého Adama ze Znojma, který čekal na dětském hemato – onkologickém oddělení v motolské nemocnici na dárce kostní dřeně. Ta mu chtěla čekání ulehčit tím, že mu ušila veselý polštářek, se kterým pak její syn každou noc spal a prakticky prošel celou dobu strávenou v nemocnici, než se našel správný dárce. Nápad se zalíbil ženám z patchworkového klubu v Litvínově, a tak se rozhodly, že také přiloží ruku k dílu.

„Už loni se rozhodly, že pomohou, a tak poslaly do nemocnice 46 polštářků. Letos v červnu dalších 27,“ říká Dagmar Wohanková z propagačního oddělení města Litvínova, která předání koordinovala. Na konci září se budou předávat další.

RADOST. V nemocnici Motol si prohlížejí polštářky.
V Litvínově opět ušijí polštářky pro nemocné děti

„Kolik jich přesně bude, zatím nevím, protože až v pátek budeme mít v klubu první schůzku po prázdninách a na ní se domluvíme, kolik kdo polštářků dodá. Já sama už mám čtyři a další dva v plánu,“ prozradila Deníku Mirolava Kimlová, zakladatelka Patchwork klubu Litvínov. Letos může pomoc i široká veřejnost.

Výstava na slavnostech

„Naše malé pacienty, kteří u nás stráví hodně času na příjmu k transplantaci kostní dřeně, určitě potěší originální a veselý dárek,“ říká Marie Choniawková, statutární zástupkyně spolku Donor, který od dárců v týdnu od 20. do 28. září v Litvínově polštářky převezme, vystaví a bude prodávat jeden den v zámku Valdštejnů. „Finanční obnos z prodeje použijeme na aktivity dětských pacientů, hlavně na sportovně – rekondiční pobyty pro mládež, taneční, ozdravné pobyty nebo onkologické hry pro děti a mládež,“ říká zástupkyně spolku. Polštářky, které se neprodají, budou předány rovnou dětem do fakultní nemocnice Motol.

Ve dnech 28. a 29. září budou v Litvínově probíhat Svatomichaelské slavnosti, což je nejideálnější příležitost navštívit výstavu a koupit si některý z vyrobených polštářků,“ dodává Wohanková.

V týdnu už jich několik kousků v litvínovském infocentru, kam je zájemci mohou nosit, bylo. Ten první už před prázdninami přinesla Anička Poledníková.

Ilustrační fotografie.
Na Mostecku se víc běhá. Lidé chtějí být fit